Konkaripoliitikko Liisa Jaakonsaari (sd) on nostanut esiin kaksi nimeä mahdollisten seuraajaehdokkaidensa joukosta. Jaakonsaari mainitsi tänään pressitilaisuudessa nimeltä demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven sekä Kalevi Sorsa -säätiön vt. toiminnanjohtajan Kaisa Pennyn. Demareiden ”nousevaksi tähdeksi” ja ”uudeksi toivoksi” kutsuttu Näkkäläjärvi ei ole vielä kertonut halukkuudestaan lähteä ehdolle eurovaaleissa. Pennyä sen sijaan esitetään ehdokkaaksi.

Europarlamentaarikkona toimiva Jaakonsaari ilmoitti tänään, ettei enää lähde ehdolle euro- eikä eduskuntavaaleissa, joten sdp:ssä on nyt eurovaaleissa ”paikka auki”.

Uusi Suomi soitti Mikkel Näkkäläjärvelle ja kysyi, onko hän jo päättänyt ehdolle lähtemisestään. Näkkäläjärvi kertoo harkitsevansa ehdokkuutta vakavasti. Hän huomauttaa, että eduskunta- ja eurovaalien välillä on vain 6 viikkoa, joten pakko on valita jompikumpi.

Hän kuulostaa selvästi yllättyneeltä kuullessaan, että Jaakonsaari mainitsi hänet nimeltä.

”Onko näin? Aijaa, okei!”

”Kyllähän se tosi mukavalta tuntuu, että 40 vuotta kohta parlamentaarisella taipaleella ollut konkaripoliitikko nostaa nimen esiin. Täytyy tämäkin ottaa kyllä harkinnassa huomioon.”

Näkkäläjärvi sanoo, että päätös on ilman muuta tehtävä lähiaikoina.

Sekä Jaakonsaari että Näkkäläjärvi ovat pohjoisesta, Jaakonsaari Oulusta ja Näkkäläjärvi Rovaniemeltä.

”Olen kuitenkin pohjoisen ihminen, niin Mikkel Näkkäläjärvi [edustaa] nuorta voimaa”, Jaakonsaari sanoi tänään.

Näkkäläjrvi kertoo, että he ovat huomenna Kemissä Pohjolan demaritapaamisessa peräkkäin puhujinakin ja tuntevat hyvin.

”Kyllä tässä sellaista isoa pohjoisen demariperhettä ollaan.”

Näkkäläjärven mielestä Jaakonsaari on aina ollut sellainen poliitikko, joka pystyy itsenäisesti tuomaan näkemyksiään esiin ja sellaisia tarvitaan jatkossakin.

”Liisa on ollut kyllä minulla politiikassa yhtenä esikuvanakin siitä, että miten asioita politiikassa pitää hoitaa niin, että pystyy itsenäisesti itse ajattelemaan ja muodostamaan mielipiteitä, mutta kuitenkin olemaan yhtä lailla joukkuepelaaja myös.”

Näkkäläjärvi ymmärtää konkarin päätöstä, vaikka katsoo, että ”suomalainen ja eurooppalainen politiikka menettää siinä paljon”. Hän toivoo, että Jaakonsaari pysyy aktiivisena seuraajana ja politiikan kommentaattorina niin puolueessa kuin yhteiskunnassa laajemminkin.

Näkkäläjärvi myös huomauttaa, että sukupolvenvaihdosta kaivataan politiikassa aika ajoin. Hän toivoo, että sitä tapahtuu myös eduskuntavaaleissa. Hänen mielestään tilanne on erityisen mielenkiintoinen nyt, kun näyttää siltä, että Brexit tuo Suomelle yhden uuden mepin.

”Kyllä itse koen, että sdp:llä on täydet mahdollisuudet kolmeen paikkaan seuraavissa eurovaaleissa.”

Myös Jaakonsaari arvioi, että demareiden kolmas paikka on mahdollinen.

Politiikan kulisseissa on spekuloitu, että konkarikansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) voisi olla lähdössä ehdolle europarlamenttivaaleihin. Näkkäläjärvi ei tiedä hänen suunnitelmistaan, mutta toteaa, että on hienoa saada tunnettuja ja kokeneita nimiä listalle.

Myöskään Jaakonsaari ei tiedä Heinäluoman suunnitelmista.

”Voi olla”, hän vain totesi.