Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoontuvat sunnuntaina päättämään puolueen ehdokkaasta uudeksi valtiovarainministeriksi. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni kertoi jättävänsä paikkansa aikaisemmin tänään.

Keskustan entinen kansanedustaja, konkaripoliitikko Olavi Ala-Nissilä katsoo, että sopiva valtiovarainministeri voisi löytyä keskustalaisten ex-pääministerien joukosta.

”On sekä Suomen että EU:n tilanne niin vaikea, että valtiovarainministeriä hakisin ex-pääministerilinjalta Vanhanen, Sipilä tai eduskunnan ulkopuolelta Aho - josko lähtisivät”, hän pohtii Twitterissä.

Moni nostaa esiin myös elinkeinoministeri Mika Lintilän, joka hoiti valtiovarainministerin pestiä ennen Kulmunia.

”Keskustan kannattaisi laittaa erinomaisesti pestiä hoitanut Mika Lintilä valtiovarainministeriksi. Elinkeinoministeriksi Antti Kurvinen olisi kuin tehty”, Sanna Marinin ja Antti Rinteen erityisavustajana toiminut, Bayerin suomalaisen tytäryhtiön yhteiskuntasuhdepäällikkönä reilun kuukauden päästä aloittava Dimitri Qvintus ehdottaa huomauttaen samalla, että järjestely olisi väliaikainen, jos vanhempainvapaalta palaava Annika Saarikko valitaan keskustan puheenjohtajaksi syksyllä.

Mika Lintilä ei toistaiseksi ole halunnut ottaa kantaa asiaan.

”Kaikkiin valtioneuvoston tehtäviin on varmasti suurimmalla osalla ryhmän jäsenistä mielenkiintoa”, hän vastasi Ylen kysymykseen valtiovarainministerin salkusta.

Kulmunin dramaattinen ero on käynnistänyt myös keskustelun keskustan hallitusjatkosta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vauhditti spekulaatioita sanomalla Länsi-Savon haastattelussa, että keskusta tekee Itä-Savon sote-asemasta hallituskysymyksen.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kuitenkin vakuuttaa keskustan jatkavan hallituksessa.

”Keskusta jatkaa hallituksessa työtä koko Suomen puolesta, vaikka muutoksia onkin luvassa. Olivat jatkoaskeleet millaisia hyvänsä, pitää ne ottaa yhdessä, koko joukkueen voimin. Ja tähän joukkueeseen kuuluu jatkossakin keskeisellä tavalla myös Katri Kulmuni”, Kaikkonen kirjoittaa Facebookissa.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) korostaa MTV:n haastattelussa, ettei Suomi tarvitse nyt hallituskriisiä. Hän katsoo, että tärkein kysymys tässä vaiheessa on se, mikä vaikutus Kulmunin tapauksella on parhaillaan olevan koronakriisin hoitamiseen ja hallituksen työskentelyyn.

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoontuvat sunnuntaina kello 16. Kun puolue on tehnyt valintansa uudeksi valtiovarainministeriksi, järjestetään ylimääräinen tasavallan presidentin esittely, jossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö myöntää Katri Kulmunille eron valtioneuvostosta ja nimittää uuden ministerit tai uudet ministerit. Jos esimerkiksi Lintilä tai joku muu keskustan nykyisistä ministereistä ottaa valtiovarainministerin salkun, ministerivaihtoja tulee useampi.

Lisää aiheesta: