Thaimaan bahtin arvo on noussut tuntuvasti viime aikoina. Yksistään tänä vuonna se on vahvistunut dollaria vastaan yli kuusi prosenttia.

Tämä syö turistien lomarahastoa ja maassa elävien eläkeläisten ostovoimaa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan valuutan vahvistuminen on jo tehnyt maasta vähemmän houkuttelevan kohteen länsimaisille eläkeläisille.

”Alueella on meneillään ulkomaalaisten joukkolähtö maasta Vietnamiin, Kambodzaan ja Filippiineille”, kommentoi Tanskasta Thaimaahan noin 40 vuotta sitten muuttanut Niels Colov Bloombergille. Hänen mukaansa kyse on tuhansista ihmisistä.

Yksi uutistoimiston haastattelemista eläkeläisistä kertoi, että hänelle on tullut vaikeammaksi saavuttaa Thaimaan eläkeläisviisumiin vaadittu varallisuus.

”Se oli halpa paikka elää, mutta ei ole enää”, kommentoi tästä kertonut ja Pattayalla haastateltu Brian Maxey. Hän muutti maahan olettaen, että brittieläke tarjoaisi hänelle maassa helpot eläkepäivät. Tuolloin, kaksi vuosikymmentä sitten yhdellä punnalla sai noin 60 bahtia, nyt vajaat 38.

Eläkeläisviisumin vaateiden mukaan tulijoiden täytyy tallettaa paikalliseen pankkiin 800 000 bahtia eli liki 24 000 euroa tai tienata kuukausittain 65 00 bahtia eli miltei 1950 euroa. Kaksi vuotta sitten 65 000 bahtia sai noin 1660 eurolla.

Vahvistuu, vahvistuu

Thaimaan osalta valuutan vahvistuminen heikentää viennin ja turismin kilpailukykyä. Ne tuovat yli viidenneksen maan bruttokansantuotteesta.

Valuuttaa tukee esimerkiksi se, että sijoittajien rahaa virtaa maahan, monista syistä. Monet pitävät valuuttaa turvasatamana.

Thaimaan talous kasvoi huhti–kesäkuussa 2,3 prosenttia, mikä on hitainta kasvua miltei viiteen vuoteen. Financial Timesin mukaan kasvuun vaikuttivat viennin pehmentyminen, maatalouden kuivuudesta johtuvat vaikeudet ja Yhdysvaltain sekä Kiinan kauppanokittelun vaikutukset.

FT:n mukaan ensimmäisen vuosipuoliskon talouskasvu oli heikointa sitten 1990-luvun Aasian talouskriisin, jollei mukaan lasketa äärimmäisiä poliittisia häiriötilanteita tai luonnonkatastrofeja.