Keskustan varapuheenjohtaja, lappilainen kansanedustaja Katri Kulmuni ihmettelee vihreiden nihkeää kantaa Metsä Groupin Kemiin kaavailemaan uuteen havusellutehtaaseen.

”Maailma tarvitsee teollisia tuotteita. Kun siihen vastataan ympäristöllisesti moderneimmilla tehtailla, miten se on huono asia? On välttämätöntä saada teollisen mittakaavan toimia. Miksi vihreät kakoo tässä? Onko ilmastolle parempi, jos tehdas 30 km päässä Ruotsissa”, hän kysyy Twitterissä.

Vihreiden entinen kansanedustaja Jyrki Kasvi vastaa, ettei tehdasta voi enää arvioida vain sen omien päästöjen perusteella.

”Mukaan on otettava myös raaka-aineiden tuotannon päästöt. Ja kun on kyse kasvavista metsistä, jotka toimivat hiilinieluina, tämän laskelman kanssa on oltava erityisen tarkkana.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Myös Lapin kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Autto vaatii hallitusta turvaamaan hankkeen toteutumiseen tarvittavat liikenneinvestoinnit niin tieverkoston kuin meriväylienkin osalta.

”Lappiin tarvitaan työtä ja toimeentuloa. Suomen tulee hyödyntää biotalouden mahdollisuudet kestävän kasvun perustaksi. Kemiin suunniteltu investointi on tärkeä Lapille ja koko Suomelle”, hän sanoo kannanotossaan.

Lue myös: Jätti-investointi Suomeen: 1,5 miljardin euron tehdas nousemassa Kemiin

Hallitustunnustelija, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi lauantaina, että jos hänestä tulee pääministeri, hallitus toteuttaa tehtaan toiminnan edellyttämät liikenneinvestoinnit.

”Kun Äänekoski [Metsä Groupin iso sellutehdas] saatiin liikkeelle, olin valtiovarainministeri, hallituksen varapääministeri. Silloin päätettiin satsata 180 miljoonaa euroa alemman asteiseen tieverkkoon, että saadaan puut korjattua metsästä. Päätettiin, että laitetaan rautateitä kuntoon ja päätieverkostot. Sillä saatiin hanke tulemaan, ja ihan saman olen valmis tekemään nyt”, hän sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vastasi sunnuntaina toteamalla, etteivät Rinteen lupaukset ole vihreiden lupauksia. Lue tarkemmin: Pekka Haavistolta tyly kuitti – Yle: ”Rinteen lupaukset eivät ole meidän lupauksia”

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen linjasi aikaisemmin sunnuntaina, että jättisellutehtaita on vaikea mahduttaa Suomeen, jos ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuus aiotaan ottaa tosissaan

”Uutinen Kemin havusellutehtaan investoinnista herätti minussa runsaasti kysymyksiä. Miten hakkuiden kasvattamisesta seuraava metsien hiilinielun kasvun pieneneminen aiotaan kompensoida? Kuinka suuri lasku Suomelle lankeaa maksettavaksi muina päästövähennyksinä, jos metsänkäyttöä lyhyen kierron sellupohjaisiin tuotteisiin rajusti vielä lisätään? Jos nielun kasvattamisen sijaan vähennetään päästöjä entistä nopeammin, niin miten se tehdään, kun jo nyt asetetut päästötavoitteet ovat kovan työn takana”, hän kysyi puheessaan vihreiden puoluevaltuustossa.

Mikkonen huomautti myös, että jo nykyisillä hakkuumäärillä tehometsätalous on suurin yksittäinen lajikadon aiheuttaja. Lisäksi hän kysyy, miten lisääntyvät pohjoisen hakkuut vaikuttavat Lapin muihin elinkeinoihin kuten matkailuun ja porotalouteen.

”Peräänkuulutankin ilmastovastuullisuutta myös metsäteollisuudelta. Ei sillä ole mitään erioikeutta olla välittämättä ilmastonmuutoksen torjunnasta. On selvää, että hankkeiden ympäristövaikutuksia arvioitaessa tulisi ottaa huomioon myös toiminnan ilmastovaikutukset koko tuotantoketjun osalta lupapäätöstä mietittäessä”, hän sanoi.

Pekka Haavisto linjasi puoluevaltuustossa sunnuntaina, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on puolueelle hallitusneuvotteluiden kynnyskysymys.

Lue lisää:

”Kuinka suuri lasku Suomelle lankeaa maksettavaksi?” – Sellutehtaasta saattaa revetä riita hallitusneuvotteluissa

Tässä ovat vihreiden kynnyskysymykset: ”Tämän kaiken täytyy näkyä seuraavien vuosien politiikassa”