Edellisen hallituksen työministeri Jari Lindström ihmettelee pääministeri Antti Rinteen (sd) ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja Ylelle antamaa haastattelua, jossa Rinne puhuu muun muassa työttömien etuuksien leikkaamisesta. Video haastattelusta on levinnyt sosiaalisessa mediassa viikonloppuna.

Yle Newsin englanninkielisessä haastattelussa Rinne sanoo, että työttömien etuuksien leikkaaminen voisi olla mahdollista. Video haastattelusta on katsottavissa jutussa.

”Tämä on sillä lailla mielenkiintoista, että sain koko vaalikauden ajan kuulla puhetta, huutoa ja syytöksiä ihmisvihamielisestä politiikasta, työttömien ihmisarvon loukkaamisesta ja ihmisten kiusaamisesta kun puolustin hallituksen tekemiä esityksiä kuten leikkauksia työttömyysturvaan, jotta työn vastaanottaminen olisi houkuttelevampaa”, Lindström kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

”Nyt se olisi kuitenkin ollut, ainakin tämän jutun mukaan, aivan mahdollista ja osana myös sdp:n puheenjohtajan ajattelua. Mitä ihmettä tapahtui tämän jälkeen? Miksi se ei ollutkaan enää mahdollista eikä lainkaan sopivaa, kun Sipilän hallitus niin toimi ja tuleeko tämä ajattelutapa työkalupakkiin tämän hallituksen aikana? Miten jostakin, joka oli ajatuksena aivan mahdollista ja täysin ilman mitään ideologista vastustelua, tulikin oppositiossa täydellisen punainen vaate”, hän kysyy.

Lindström on aikaisemmin arvioinut tehneensä ministerinpestinsä suurimman virheen juuri työttömyysturvan aktiivimallin kanssa. Aktiivimalli oli edellisen hallituksen keskeinen työttömyysturvaan puuttunut toimi.

”Olen täysin ymmärtänyt, mitä tehtiin. Suurin virheeni oli, että laskin aktiivimallin tuollaisenaan läpi. Siihen jäi se valuvika, että ihminen saa sanktion, vaikka tekee kaikkensa hakeakseen töitä”, hän kommentoi Duunitorin haastattelussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti elokuussa lausuntokierrokselle Rinteen hallituksen esitysluonnoksen niin sanotun työttömyysturvan aktiivimallin kumoamisesta. Rinteen hallitusohjelman mukaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty.

LUE LISÄÄ: