Suomeen hallitusta kasaavan Antti Rinteen (sdp) mukaan sdp on valmis keskustelemaan ulkoministerin salkun tarjoamisesta vihreille, vaikka huhtikuun eduskuntavaalien tuloksen pohjalta se kuuluisi hänen johtamalleen puolueelle.

Rinne kertoi asiasta varhain tänä aamuna Uudelle Suomelle eurovaaliehdokas Miapetra Kumpula-Natrin (sdp) vaalikahvitilaisuudessa Helsingin Kauppatorilla, missä Rinne vieraili hallitusneuvottelukiireidensä keskellä.

Rinteen mukaan sdp:lle kuuluisi salkkujaossa ”kolmas otto”, kun pohjataan d´Hondtin laskukaavaan, jota myös vaalien tuloslaskennassa Suomessa käytetään.

Vaalien ykkönen on oikeutettu pääministerin salkkuun, toinen halutessaan valtiovarainministerin salkkuun ja kolmas otto tarkoittaa yleensä ulkoministerin salkkua.

”Ajattelen näin, että tästä täytyy pystyä keskustelemaan, ei pelkästään d´Hondtin mukaan, vaan myös sillä tavalla, että mitkä ovat eri puolueiden intressit mihinkin tehtävään. Jos ajattelee sisäistä dynamiikkaa hallituksessa, jollakin tavalla täytyy arvostaa sitä ykköspaikkaa per puolue. Kunhan nyt katsotaan, minulle on tällä hetkellä tärkeintä saada asioista kasaan tämä homma”, Rinne sanoi aamulla Uudelle Suomelle.

Jos sdp luopuu kolmannesta otosta, saanee ulkoministeriön hoitoonsa tuleviksi vuosiksi vihreiden pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto hallitusneuvotteluiden muutenkin onnistuessa. Järjestelyssä vastapainoksi demarit saisivat neljännessä otossa hyvin arvokkaan postin eli elinkeinoministerin salkun työ- ja elinkeinoministeriössä.

Paljon on kuitenkin puuttuvia osia. Joskus tulee myös yllätyksiä, kuten 2015, kun silloin vaaleissa kakkoseksi tulleen puolueen puheenjohtaja Timo Soini ottikin ulkoministerin salkun valtiovarainministeriön sijaan.

”Emme ole vielä alkaneet edes keskustelemaan ministereiden lukumäärästä eikä jaosta puolueiden kesken millään tavalla. Minulla on se ajatus, että 18 ministeriä voisi olla se oikea määrä, ettei kukaan tapa itseään työhön. Jos tällä mentäisiin, varmaan aletaan ensi viikolla keskustelemaan, mille puolueelle mitäkin”, Rinne pohti Kauppatorin aamuauringossa.

Paikkajako tehtäisiin eri julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan niin, että seitsemän salkkua menee sdp:lle, viisi keskustalle, kolme vihreille, kaksi vasemmistoliitolle ja yksi rkp:lle. Näin 18 paikkaa jakautuisi myös d’Hondtin laskukaavassa.

Ministerien nimet riippuvat lopulta osin siitä, mitkä salkut millekin puolueelle lopulta tipahtavat.

Säätytalosta kantautuneiden tietojen mukaan varsin varmaa on, että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajasta Antti Kaikkosesta tulee valtiovarainministeri. Näin siis, jos Rinne saa hallituksen muodostettua kaavaillusti touko-kesäkuun taitteessa.

Jos ulkoministeriö syystä tai toisesta jäisi demareille eikä menisikään vihreille, pidetään kansanedustaja Jutta Urpilaisen (sdp) mahdollisuuksia paikalle hyvinä.

Urpilaista on povattu myös Suomen EU-komissaariksi, kuten myös tehtävään halukkuutensa ilmoittaneita eurovaaliehdokas Eero Heinäluomaa ja jatkokautta mepiksi hakevaa Kumpula-Natria.

Heinäluoma toi viikonloppuna esille vihreiden aiemmin esittelemän ajatuksen, että eri EU-maat voisivat tarjota komissaariksi sekä naista että miestä. Lopullinen päätös Suomenkin nimestä syntyisi siis myöhemmin, kun komissiota rakennetaan.

Mitä tästä ajattelee valinnassa keskeinen henkilö, eduskunnan suurimman puolueen puheenjohtaja Rinne?

”Tärkeintä on sukupuolten tasa-arvo komissiossa. Sitä pitää vahvistaa. Se ei ole ollut kauhean hyvällä tolalla. Lähden liikkeelle siitä, että pitää pystyä puhumaan Eurooppa-neuvostossa, että tästä asiasta huolehditaan”, Rinne sanoi aamulla.

Voisiko olla lähtökohta, että sdp ehdottaa sekä naista että miestä?

”En sitä tyrmääkään. Oleellista on se, että tulee sekä naisia että miehiä ja nyt nimenomaan naisia nimitettyä näihin komissaarin tehtäviin.”

Rinteen kanssa Helsingin Kauppatorilla kahvilassa istunut Kumpula-Natri on Heinäluoman tavoin ilmoittanut halukkuutensa Suomen tulevaksi EU-komissaariksi.

”Ei kannata sanoa ei silloin, kun pyrkii eteenpäin. Komissaareja on nimitetty erilaisista taustoista. Toisilla on ollut enemmän naisia, toisilla enemmän miehiä, mutta on myös oleellista, minkälaiset tehtävät tulee ja siihen sitten tarvitaan profiilia. Se on aikamoinen palapeli koota ja neuvotella yhdessä”, Kumpula-Natri sanoi.

Rinteen mukaan osallistuminen Kumpula-Natrin tilaisuuteen ei ollut kannanotto sen puolesta, että vaasalaismeppi olisi jatkossa sdp:n tarjoama ehdokas Suomen EU-komissaariksi. Hyviä nimiä on kuulemma puolueessa useita.

LUE MYÖS:

Kuka jakaa keskustan ministerinsalkut? – Juha Sipilä: ”Meillä on selkeät säännöt”

Antti Rinne jyrähti: ”Tässä talossa ei ole yhtään SAK:n neuvottelijaa” – Vasemmistoliitolla mukana SAK:n ekonomisti

SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Verolista sai kokoomuksen suunniltaan

”Täysin epärealistinen ajatus” – EK yrittää estää sdp:n esittämän lähdeveron

Kaupunginjohtaja laski Antti Rinteen lupauksen hinnan: ”Kertainvestointina 260 000 € – Tästä tulee mielenkiintoinen harjoitus”