Iranin talouspakotteiden purkaminen vaikuttaa positiivisesti Suomen vientiin, koska Iran on ”Saksan kokoinen markkina”, kertoo Timo Karppinen Osuuspankista.

Teuvalaisen Suomen Lämpöpuun toimitusjohtjaja Juha Palonen on tyytyväinen Iranin pakotteiden purkamiseen. Noin 1,5 miljoonan euron arvosta lämpöpuuta Iraniin vievälle lämpöpuulle Iranin kaupan vapautuminen merkitsee lisää kauppaa.

–Usko, että Iranin vienti on mahdollista tuplata, Palonen arvioi Uudelle Suomelle.

– Iranissa on ollut rakennusbuumi, mutta nyt on ollut vähän hiljaisempaa kun on odotettu pakotteiden vapautumista. Uskon, että nyt tehdyt päätökset tulevat piristämään rakennusalaa, hän kertoo.

Lämpöpuu on palkkaamassa Iranin kaupan vapauduttua myös mahdollisesti lisää työntekijöitä. Nyt Lämpöpuu on palkkamassa kolme työntekijää ja keväällä palkataan kolme tai neljä lisää, ja mahdollisesti lisää myöhemmin.

– Sitä mukaa palkataan kun tarvetta tulee, Palonen kertoo.

Palosella on hyviä kokemuksia kaupanteosta iranilaisten kanssa.

–Heidän kanssaan on miellyttävä tehdä kauppaa. He reagoivat asioihin samantyylisesti ja neuvottelutyyli on samankaltainen. Lisäksi iranilaisilla on korkea koulutustaso, Palonen kertoo.

Hän kertoo yllättyneensä, miten ”samankaltaista elämänmenoa” Iranissa on verrattuna Suomeen. Iranilaiset ovat hänen mukaansa suurinpiirtein yhtä uskonnollisia kuin suomalaiset.

Lämpöpuun kaupasta Iraniin kertoi ensimmäisenä sanomalehti Pohjalainen.

Myös suomalaiset pankit hyötyvät Iranin kaupan vapautumisesta.

Osuuspankin Karppinen kertoo, että vaikka pankit eivät itse vie Iraniin mitään suoraan, ne hyötyvät, koska ovat palveluntarjoajia suomalaisille yrityksille, jotka tekevät vientiä.

Karppinen uskoo, että Iranin kaupan lisääntyminen vaikuttaa myös Osuuspankkiin bisneksen lisääntymisenä.

–Varmasti asiakaskyselyt meille päin lisääntyvät, koska markkinat avautuvat ja suomalaisyritykset alkavat viedä sinne lähes kaikenlaista tavaraa ja palvelua, koska kysyntä siellä on ollut patoutunut lähes kymmenen vuotta pakotteiden takia, Karppinen kertoo.

Osuuspankki on varautunut tilanteeseen luomalla suhteita iranilaisiin pankkeihin. Osuuspankki oli joulukuussa Iranissa vienninedistämismatkalla ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) kanssa.

–Pääsin keskustelemaan suomalaisyritysten kanssa, jotka tulevat tekemään sitä vientiä, kuulemaan heidän haasteitaan ja näkemyksiään. Toinen puoli oli, että olin solmimassa suhteita paikallisiin iranilaisiin pankkeihin, alustavasti tutustumassa heihin. Kun nämä pakotteet poistuvat, pystymme yhteistyössä hoitamaan näitä meidän yritysasiakkaiden liiketoimimaksuja, vakuuksia ynnä muita sellaisia, Karppinen kertoo.

Hän arvioi, että Iranin pakotteiden purkaminen vaikuttaa Suomeen laajemminkin.

–Tämähän on hyvä asia varmasti koko Suomen viennille, ja vientiteollisuudelle, ja sitä kautta myös pankkisektorille, että sanktioita lähdetään purkamaan, koska sehän on tällainen Saksan kokoinen talous. Ja siellä on patoutunutta kysyntää vuosikymmenen ajalta ja talous on iso. Tottakai se vaikuttaa ja on hyvä uutinen, Karppinen toteaa.

Hän toivoo, että myös Kuuban kauppa avataan lähiaikoina. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kertoi viime viikolla, että haluaisi lopettaa kauppasaarron Kuubaan vielä tänä vuonna.