Akavalainen työntekijäliitto Ylemmät toimihenkilöt YTN syyttää Kaupan liittoa sanelupolitiikasta.

YTN:n mukaan Kaupan liitolla ei ole halua neuvotella uudesta työehtosopimuksesta, vaikka työntekijät ovat olleet joustavia ja tarjosivat nytkin mallia, joka ”olisi edistänyt merkittävästi paikallista sopimista alan yrityksissä”.

– Paikallisen sopimisen lisääminen on työnantajan toivelistalla, mutta todellisuudessa tahtoa ei siihen näemmä olekaan, sanoo YTN:n kaupan projektin vetäjä Ville-Veikko Rantamaula tiedotteessa.

YTN:n mukaan ylemmät toimihenkilöt ovat kaupan alalla pian ilman minkäänlaista sopimusta, kun jatkossa he eivät ole edes taannoin irtisanottujen keskusjärjestösopimusten piirissä.

– Työaikoja ei noudateta asiantuntijoiden osalta ollenkaan, palkankorotuksia ei ole maksettu vuosiin isolle joukolle ja ylipäänsä työehtojen noudattaminen vaihtelee rajusti, Rantamaula kuvaa toimihenkilöiden tilannetta.

– Sopimuksen myötä näistä pitäisi neuvotella ja työantajaliiton kielteisyys on selvä merkki siitä, että sanelupolitiikalla halutaan jatkaa sopimisen sijaan.

YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi miettii, aloitetaanko ”EK:n pyrkimykset työehtosopimuskulttuurin romuttamisesta” näin ylemmistä toimihenkilöistä, ”minkä jälkeen vuorossa ovat muut henkilöstöryhmät”.

YTN:n tiedotteesta kertoi aiemmin Talouselämä.