Blokkirajat ylittävää hallitusyhteistyötä yrittänyt sosiaalidemokraattien Stefan Löfven ei löytänyt ratkaisua Ruotsin vaikeassa parlamentaarisessa tilanteessa.

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven tapasi maanantaiaamuna valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin.

Löfven on käynyt menneet kaksi viikkoa hallitustunnusteluita, mutta ei onnistunut yrityksessään muodostaa Ruotsiin hallitusta.

”Edellytyksiä muodostaa hallitusta, jolla on valtiopäivien tuki, ei löytynyt”, sanoo Löfven.

Ennen Löfveniä hallituksen muodostamista yritti kokoomuspuolue moderaternan puheenjohtaja Ulf Kristersson, joka joutui myös heittämään pyyhkeen kehään 14. lokakuuta. Sitä ennen Löfvenin punaviherhallitus kaatui valtiopäivien luottamusäänestyksessä 25. syyskuuta.

Uumajan yliopiston valtiotieteiden dosentti Johan Hellström arvioi Dagens Nyheterille, että hallitustunnustelijan tehtävät annettaisiin seuraavaksi keskustan puheenjohtajalle Annie Lööfille. Keskusta sai syyskuisissa parlamenttivaaleissa 30 paikkaa 349:stä.

Ruotsidemokraatit eivät ole vielä olleet hallitustunnustelijan asemassa

Hellströmin arvion mukaan Lööf voisi olla sopiva neuvottelija blokkirajat ylittävän hallituspohjan muodostamiseksi, koska poliittisessa keskustassa oleva puolue voisi neuvotella niin oikeiston kuin vasemmistonkin kanssa.

Ruotsissa valtiopäivien puhemiehellä on keskeinen asema hallituksen muodostamisessa. Hän nimittää hallitustunnustelijat ja esittää parlamentille pääministerikandidaatin. Jos esitys äänestetään neljä kertaa kumoon, järjestetään uudet vaalit. Toistaiseksi parlamentti ei ole äänestänyt pääministeriehdokkaasta.

Puhemies vastaanotti Löfvenin tunnustelujen loppuraportin aamulla ja tapaa myöhemmin kokoomusjohtajan, Lööfin sekä ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin.