Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman kommentoi Markkinaraati-ohjelmassa energiayhtiö Fortumin palkkiosotkua.

Fortumin johdolle yritettiin saada läpi muhkeita bonuksia Uniper-seikkailun ja miljardien eurojen tappioiden jälkeen. Valtio-omistaja oli aikaisemmin siltarahoituksen yhteydessä ilmaissut, ettei tulospalkkioita pitänyt maksaa tältä ja viime vuodelta, mutta Fortumin hallitus yritti kasvattaa bonuksia ohittamalla tarkastelujakson huonot vuodet kokonaan.

Markkinaraadissa keskustellaan listautumisista. Katso videolta, miten vieraat arvioivat tilannetta.

Mitä ajattelit, kun kuulit näistä aikeista?

”Keskustelin siellä ennen yhtiökokouksen alkua parin valistuneen sijoittajan kanssa. En ollut uskoa korviani. Miten voi olla tällaista yritystä hallitukselta? Ensin tuhotaan osakkeenomistajien varallisuutta, sitten leikataan työntekijöiden bonusjärjestelmästä ja sen jälkeen pitäisi vielä triplata johdon bonukset”, Snellman hämmästelee Markkinaraati-ohjelmassa.

Valtio-omistajalla on edustajansa hallituksessa, mutta pääomistaja reagoi palkkiosotkuun vasta yhtiökokouksessa, joka hylkäsi palkitsemisraportin. Mitä tämä kertoo valtion omistajaohjauksen toiminnasta?

”Jos miettii, että viime vuonna kovaan ääneen julistettiin, että nyt loppuu suhmuroinnit ja laitetaan rötösherrat kuriin, jos näin voisi sanoa, ryhtiliike, ja kuitenkin tällainen menee palkitsemisvaliokunnalta läpi ja hallituksesta ja jopa johdosta, niin on tässä kyllä nyt vähän isomman muutoksen paikka organisaatiossa.”

”Jos siellä on omistajaohjausyksikön edustaja hallituksessa, eikä saa suutaan auki, että mikä on omistajan tahto, niin kyllä sijoittajat ajattelevat, että on kampaviinerit ja palkkiot maistuneet.”

LUE SEURAAVAKSI: