Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, sdp:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä katsoo, että kohua aiheuttanut valtioneuvoston vaiteliaisuuspyyntö EU:n 750 miljardin euron paketista ei ole mitenkään poikkeuksellinen.

”MFF-mekanismin osalta on vaiteliaisuuspyynnön esittäminen ollut koko Suomen EU-jäsenyyden ajan tavanomaista ja vakiintuneen käytännön mukaista, eikä se täten ole poikkeuksellista”, hän toteaa tiedotteessaan.

Ojala-Niemelä kertaa tapahtumia näin:

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle 4.kesäkuuta e-kirjeen, jossa oli koko asiakirjaa kattava vakiintuneen käytännön mukainen vaiteliaisuuspyyntö. Eduskunnan työjärjestyksen mukaan sitä oli noudatettava, kunnes suuri valiokunta teki päätöksen vaiteliaisuudesta.

5. kesäkuuta perustuslakivaliokunta otti poikkeuksellisesti kantaa vaiteliaisuuspyyntöön pitäen MFF-mekanismin neuvotteluprosesseihin liittyviin vaiteliaisuuspyyntöihin sovellettavaa vakiintunutta käytäntöä asian suuruusluokan ja MFF-mekanismiin sisällytettyjen uusien elementtien johdosta liian laajana, ja esitti sen rajaamista vain välttämättömään.

Suuren valiokunnan 8. kesäkuuta tekemän valtioneuvostolle esitetyn vaiteliaisuuteen liittyvän tarkennuspyynnön jälkeen asiakirja rajattiin perustuslakivaliokunnan esittämällä tavalla vain välttämättömään sisältäen esimerkiksi rahoituskehykset. Muu osa tuli julkiseksi.

”Perustuslakivaliokunnan asiantuntijat ovat vakiintuneen käytännön mukaisesti vaiteliaisuuspyynnöstä huolimatta saaneet tutustua materiaaliin kokonaisuudessaan”, Ojala-Niemelä huomauttaa.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) on ollut yllättynyt suuren valiokunnan kannasta olla luovuttamatta tietoja EU:n elpymisrahastosta asiantuntijoille. Suomen kannasta rahastoon kerrottiin tiedotteella julkisuuteen viime viikon torstaina yleislinjausten osalta.

Asia nousi esiin viimeksi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, kun kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo syytti hallitusta salailukulttuurista.

”Hallituksen viestinnälliset arvot luotettavuus, avoimuus, selkeys, rohkeus ja vuorovaikutteisuus ovat olleet valitettavasti jo pitkään pelkkää sanahelinää. Hallituksen salailukulttuuri on leimannut tekemistä jo pidemmän aikaa. Sen tähden toivon, että otatte tämän vääränlaisen kulttuurin kitkemisen vakavasti”, hän sanoi.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) selvitti tilannetta eduskunnassa näin:

”Eduskunnan suuri valiokunta toimi eduskunnan puhemiesneuvoston koronaohjeiden mukaan siten, että pääsääntöisesti asiantuntijakuulemiset ovat etänä mutta etäkuulemisissa ei voida käsitellä asiakirjoja, jotka ovat joiltakin osin luottamuksellisia tai vaiteliaisuuden piirissä. Tämän takia perjantaina pidetyssä tilaisuudessa asiantuntijoilla oli vain julkiset asiakirjat, mutta valiokunta nimenomaan päätti, että haluamme kuulla asiantuntijoiden kannan siihen koko dokumenttiin, ja siksi järjestettiin maanantaina ylimääräinen kokous, johon koronarajoituksista huolimatta asiantuntijat kutsuttiin paikan päälle. Suuri valiokunta myös pyysi rajaamaan hallituksen vaiteliaisuuspyyntöä suppeammaksi, kuten hallitus kiitettävästi teki, ja tämä kaikki tietysti palvelee sitä, että voimme käydä tästä tärkeästä asiasta järkevää, informoitua poliittista keskustelua.”

Lue lisää: