Hallituspuolueet ovat lähestyneet toisiaan alkoholilain kokonaisuudistukseen kiemuroissa, kertovat keskustalaiset poliitikot. Keskusta on nyt suostuvainen harkitsemaan vahvojen oluiden eli niin sanottujen nelosoluiden tuomista ruokakauppoihin.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) sanoi Yleisradion Ykkösaamussa torstaina, että kauppojen osalta pohdinnassa on tiettyjä, alkoholin matkustajatuontia mahdollisesti ehkäiseviä toimia. Tämä oli hänen vastauksensa toimittajan kysyessä, onko keskusta sittenkin valmis tuomaan nelosoluet päivittäistavarakauppaan.

– Ainakin tässä on lähestytty, Kärnä kommentoi alkoholilain uudistuksen tilannetta.

Hallituspuolueista kokoomus ja perussuomalaiset toivoisivat vahvojen oluiden ja jopa viinien tuomista ruokakauppoihin, kun taas keskusta on vastustanut molempia toimia. Ennen Kärnää keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kommentoi päivän Ilta-Sanomien paperiversiossa, että keskusta on nyt kuitenkin valmis harkitsemaan asiaa oluiden osalta.

– Meillä punnitaan nelosoluen tuomista kauppoihin juuri sillä perusteella, että se saattaisi vähentää Viron tuontia, Vanhanen sanoo Ilta-Sanomissa.

Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen toteaa Ykkösaamussa, että puolueen mielestä laadulla kilpailevien pienpanimo-oluiden kulttuurin ”olisi ihan hyvä tulla suomalaiseen päivittäistavarakauppaan” etenkin, kun käynnissä on nimenomaan suomalaisten pienpanimoiden buumi.

– Siihen ei liity mitään dramaattisia mörköjä, jos nyt ihminen saa S-marketin hyllyltä hieman vahvempia oluita, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan uudistuksia ei ole välttämätöntä tehdä kertaheitolla, joten vahvojen oluiden ”vapauttaminen” ei välttämättä tarkoittaisi päänavausta sille, että viinitkin tuotaisiin päivittäistavaramyyntiin.

Oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah vastustaa ajatusta. Hänen mukaansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laskenut, että pelkkä vahvojen oluiden myynnin vapautus lisäisi alkoholin kulutusta kuusi prosenttia ja ”siitä johtuisi suoranaisesti 150 alkoholikuolemaa per vuosi lisää”. Hänen mukaansa THL perustaa laskelmansa aiempien alkoholin saatavuuden ja alkoholiverotuksen muutosten vaikutuksiin.

- En aivan purematta kyllä niele tätä, kommentoi keskustan Kärnä Essayahin kertomaa muutoksen laskennallisista vaikutuksista.

Essayahin mukaan nelosoluen tuominen kauppoihin olisi myös ristiriidassa sen kanssa, että hallitus painottaa alkoholilain uudistuksessa alkoholin ravintolakulutuksen lisäämistä anniskelutoiminnan työllistävien vaikutusten vuoksi.

Nykyisin vahvoja, 4,7 prosentin alkoholipitoisuuden rajan ylittäviä oluita saa myydä vain Alkossa.