Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas sättii tiukasti keskusjärjestö SAK:ta sen avauksesta lakisääteisestä irtisanomisjärjestyksestä. Laki määräisi, että irtisanomistilanteissa pisimpään työsuhteessa olleet saisivat pitää työnsä ja viimeksi tulleet saisivat potkut.

SAK:hon kuuluvan Rakennusliiton Suokas arvioi, ettei laki rakennusalalla toimisi.

”SAK teki avauksen lakisääteisestä irtisanomisjärjestyksestä. Tavoitteena varmistaa vanhempien työntekijöiden työpaikat eläkeikään saakka. Julkisella sektorilla laki voisi toimiakin. Myös joillakin suurilla teollisuuden työnantajilla. Rakennusalalle esitys on kuin pöllähdys varastossa lojuvasta muistoesinearkusta”, Suokas tylyttää blogissaan.

Suokas huomauttaa, että vaikka suomalaisten keski-ikä nouseekin, ”raskasta työtä ei kroppa kuitenkaan kestä määräänsä enempää”. Hän kertoo myös rakentajien jäävän työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 52-vuotiaana ja ”muuten pois töistä keskimäärin 58-vuotiaan”.

”Luvut ovat pysyneet samoina vuosikymmeniä. Eläkeikää nostanutta lakia valmisteltaessa hehkutettiin työelämän laadun parantamista. Tarina tiedettiin lööperiksi. Kaikkein parhaiten sen kertojat. Kiinnostus koko hommaan lässähtikin, kun hyväosaisille tärkeä eläkkeiden rahoitus saatiin varmistettua”, Suokas kirjoittaa.