Tuntien kiivaan keskustelun jälkeen Britannian parlamentin alahuone lähetti äänin 340–262 kohua herättäneen sisämarkkinalakiesityksen jatkokäsittelyyn. Lakiesitys koskee Britannian sisäisiä kauppajärjestelyjä sen jälkeen, kun Britannian EU-eron siirtymäaika on päättynyt vuoden lopussa.

Pääministeri Boris Johnsonin konservatiiveilla on parlamentissa 87 edustajan enemmistö ja hallitusta tukee Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP. Jotkut konservatiivien kansanedustajista äänestivät tyhjää tai hallitusta vastaan.

Hallitus on myöntänyt aiemmin, että eräät Pohjois-Irlannin kauppaa koskevat kohdat rikkovat Britannian ja EU:n hyväksymää erosopimusta ja siten kansainvälistä lakia. Työväenpuolue esitti lakiesityksen hylkäämistä tällä perusteella, mutta esitys hylättiin äänin 349-213.

LUE ANALYYSI: Boris Johnsonin linja tyrmistytti oikeusoppineet: Brexit-suunnitelma rikkoo kansainvälistä lakia

Pääministeri Johnsonin mukaan laki takaa sen, että yritykset voivat käydä kauppaa esteettä koko maassa. Hän väitti parlamentissa, että EU olisi käyttänyt viime viikkoina erosopimuksen Pohjois-Irlanti-pöytäkirjaa painostaakseen käynnissä olevissa kauppaneuvotteluissa.

”EU on sanonut, että jos emme onnistu pääsemään heitä tyydyttävään sopimukseen, he saattavat hyvin kieltäytyä listaamasta Britannian elintarvike- ja maataloustuotteita myyntiin missään EU:ssa”, Johnson sanoi.

Hänen mukaansa näin estettäisiin eläinperäisten tuotteiden siirtyminen Pohjois-Irlantiin muualta Britanniasta, mitä Johnson kutsui ”saarroksi”. EU ei ole vielä antanut Britannialle unionin ulkopuolisen kolmannen maan asemaa, koska EU:n mukaan Britannialta odotetaan tarkempia selvityksiä.

Isompi kapina ensi viikolla?

Työväenpuolueen puheenvuoron pitänyt varjoelinkeinoministeri Ed Miliband arvosteli kovin sanoin Johnsonia.

”Hän sanoi hoitavansa brexitin ja voitti vaalit sillä lupauksella. Tämä lakiesitys tekee brexitin tyhjäksi kumoamalla avainkohtia sovitusta pöytäkirjasta. Olen kiistellyt tämän puhujapöntön ääressä monista asioista, mutta en koskaan olisi uskonut, että elinaikanani kansainvälisestä laista tulisi riitaa”, entinen työväenpuolueen johtaja Miliband sanoi.

Britannialla ja EU:lla on eri näkemys siitä, milloin selvityksiä tarvitaan Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välisessä kaupassa ja milloin valtiontuen vaikutuksista Pohjois-Irlannin yrityksiin pitää tehdä ilmoitus. EU antoi viime viikolla Britannialle aikaa kuun loppuun hylätä suunnitelmat.

Konservatiivien Bob Neill haluaa lakiin lisäyksen, jonka mukaan kiistellyt kohdat tulisivat voimaan vain, jos parlamentti äänestää myöhemmin niin EU-neuvottelujen katkettua. Lisäyksistä äänestetään ensi tiistaina, jolloin useat konservatiivit saattavat äänestää hallitusta vastaan.

Entiset pääministerit huolissaan

Hallituksen esitystä arvostelivat useat konservatiivikansanedustajat, joukossa entisiä ministereitä ja hallituksen lakineuvonantajia. Ennen parlamentti-istuntoa kaikki viisi elossa olevaa konservatiivien ja työväenpuolueen entistä pääministeriä ilmaisivat huolensa siitä, mitä kansainvälisen lain rikkominen tekee Britannian maineelle.

Lakiesitys nostatti syytöksiä siitä, että hallitus aikoo heikentää maan itsehallinnollisten osien päätösvaltaa. Kun aiemmin alueparlamentit Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa päättivät EU:n rakennerahastosta tulevien tukien käytöstä, nyt pelkona on se, että Britannian hallitus päättää lupaamiensa korvaavien varojen kohteet.

Skotlannin kansallispuolueen SNP:n ryhmäjohtaja Ian Blackford totesi, että hänen puolueensa esittää ensi vuonna uutta itsenäisyyskansanäänestystä.

”Sen sijaan, että he [konservatiivit] hyväksyisivät Skotlannin ihmisten oikeuden valita oma tulevaisuutensa, he yrittävät siepata takaisin 21 vuotta sitten Skotlannille palautetun vallan. Tämä laki on suunniteltu juuri sitä varten”, Blackford jylisi.