Teollisuusliitto aloittaa kolmen päivän lakon, liitto kertoo. Lakon on tarkoitus laajentua asteittain.

Liiton puutuote- ja erityisalojen sektorilla järjestetään kolmen päivän mittainen lakko, jonka piirissä ovat 25.10. kello 00.00 - 28.10. kello 00.00 alkavat työvuorot.

Lakon piirissä on ensi viikolla noin 7 000 työntekijää ja yhteensä noin 90 toimipaikkaa eri yrityksistä. Lakossa on tyypillisesti muun muassa sahoja ja vaneritehtaita, Teollisuusliitto kertoo.

”Teollisuusliiton hallitus päätti niin ikään, että seuraavien kolmen viikon aikana jatketaan kiristyviä painostustoimia. Tällöin lakkojen piiriin tulee työpaikkoja liiton muilta sektoreilta”, liitto tiedottaa.

”On mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle hallitus on valmis menemään miellyttääkseen pientä hurmoshenkistä yrittäjäporukkaa, jonka keskeinen tavoite on ay-liikkeen lyöminen maan rakoon”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Aalto muistuttaa, että hallitus voi omilla toimillaan rauhoittaa tilanteen.

”Rahtunen kunnioitusta palkansaajaliikettä kohtaan, lakiesityksen pois veto ja neuvottelut puhtaalta pöydältä, ei se sen kummempaa vaadi”, Aalto sanoo.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tänään Talouselämässä, että keskustelu osapuolten välillä on vaikeaa, kun hallitus ja EK sanovat, ettei niitä kiinnosta.

”Olen siinä käsityksessä, että maan hallitus ei halua olla missään tekemisissä kanssani. Hankala silloin on neuvotella”, Aalto sanoo TE:lle.

”SAK on esittänyt erilaisia ratkaisuja, esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkauksesta, mutta kukaan ei ota esityksiä kuuleviin korviinsa”, Aalto syyttää.

Teollisuusliitto kertoi jo aiemmin tänään irtisanovansa kikyyn liittyvän työajan pidennyksen työehtosopimuksissa, jotka liiton edeltäjä Metalliliitto solmi syksyllä 2016. Toisin kuin lähes kaikissa muiden alojen sopimuksissa, työajan pidennyksestä sovittiin lisäpöytäkirjalla, joka on ensimmäisen kerran irtisanottavissa päättymään 31.12.2019. Lue lisää: Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

Ay-liike on ryhtynyt työtaisteluihin vastalauseena hallituksen niin sanotulle irtisanomislaille, jonka tarkoituksena on helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä.

Jo aiemmin Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ilmoitti kahden päivän lakosta alkaen ensi maanantaina. Lue lisää: Ay-johtaja tulistui lakko-operaatiosta: ”Suomen Yrittäjät syyllistää naisia”

LUE MYÖS: Ministeri Jari Lindström varoittaa tilanteen eskaloitumisesta