Juha Sipilän (kesk) hallitus jättää eronpyyntönsä, koska sote-uudistus ei toteudu. Hallituksen kaatuminen herättää poliitikoissa tuoreeltaan reaktioita.

LUE LISÄÄ: JUURI NYT: Juha Sipilän hallitus eroaa

”Kun hallitus eroaa kuukautta ennen vaaleja, mikä järki siinä on? Mitään uusia asioita ei enää saisi kuitenkaan tehtyä. Ja toisaalta eikö hallitus jatka toimitusministeriönä joka tapauksessa yli vaalien?” kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) tviittaa.

”Sipilä aikoo pyytää hallituksen eroa. Syynä soten kaatuminen. Outo farssi tässä vaiheessa kun eduskunnan istuntokautta jäljellä viikko. Draaman sijaan nyt tarvittaisiin yhteistä sillan rakennusta ja askelmerkkejä tulevaan soteen”, kansanedustaja Hanna Sarkkinen tviittaa.

LUE LISÄÄ: Nyt se tapahtui: Juha Sipilän hallitus on eronnut

”Suomen lähihistorian epäsuosituimpiin kuuluva Sipilän hallitus kaatuu. Kohtalokas valuvika syntyi yöllisessä koplauksessa marraskuussa 2015, kun keskusta ja kokoomus naittivat soten laajan valinnanvapauden ja maakuntamallin toisiinsa. Yödiilit eivät ole tätä päivää, tässä tulos”, kommentoi kansanedustaja Olli-Poika Parviainen.

”Sote kaatui. Hallitus eroaa. Hyvää naistenpäivää”, toivottaa sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin.

LUE MYÖS: Juha Sipilä: ”Minulle valtava pettymys – Kannan oman vastuuni”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että pääministeri Sipilä ottaa nyt poliittisen vastuun.

”Pääministeri Sipilä jättää eronpyyntönsä, koska sotea ei saada tällä vaalikaudella maaliin. Jos joku kysyy, mitä tarkoittaa poliittinen vastuu, niin sanoisin, että tässä on siitä esimerkki”, Kaikkonen tviittaa.

Pääministeri Juha Sipilä on ennenkin kautensa aikana uhannut kaataa hallituksensa soten takia.

”Hallitukselta ymmärrettävä ratkaisu, kun sen suurin hanke päättyy epäonnistumiseen. Sote-mallin ongelmat olleet tiedossa jo pitkään ja niistä on eduskuntakäsittelyssä varoitettu. Uudistus kaatuu nyt hallituksen kyvyttömyyteen korjata moneen kertaan todettuja ongelmia”, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kommentoi Twitterissä.

LUE MYÖS: Kansanedustaja: ”Näinkö vaivihkaa sote kaatui? – Kukaan ei sano ääneen”