Guggenheim-säätiö pimitti tietoa Helsingin kaupunginhallitukselta, katsoo kaupunginhallituksen jäsen Erkki Perälä (vihr.). Myös useat muut vihreät poliitikot ihmettelevät verkkokirjoituksissaan hankkeen uutta käännettä.

Perälä kuuluu vihreisiin, joiden hallitusryhmä asetti tiukat ehdotti maanantaina hyväksytyn Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun hyväksymiselle. Ehtoihin lukeutui muun muassa se, että ”arkkitehtuurikilpailua ei järjestetä julkisin varoin”. Lisäksi vihreät toivoivat prosessin avoimuutta ja sataprosenttista läpinäkyvyyttä.

Erkki Perälä avautuu yhteisöpalvelu Facebookissa uusista tiedoista, joita on saatu arkkitehtuurikilpailun hyväksymisen jälkeen.

–Minulla ei ollut maanantaina Guggenheimin taidemuseon määräaikaisesta tonttivarauksesta päätettäessä tietoa työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mahdollisesta tuesta arkkitehtuurikilpailulle, joka säätiön uusitun ehdotuksen mukaan ”voidaan toteuttaa yksityisin varoin”, Perälä kirjoittaa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ilmoitti tiistaina, että työ- ja elinkeinoministeriö on valmis tukemaan kilpailun järjestämistä valtakunnallisen puurakentamisen edistämisohjelmansa puitteissa. Guggenheim-säätiö oli hakenut ministeriöltä 800 000 euroa tukea viime vuoden joulukuussa.

– Tämä tieto olisi ollut itselleni oleellinen tonttivarausta koskevan päätöksen suhteen. Vaikka minulla ei Helsingin kaupunginvaltuutettuna olekaan sananvaltaa valtion rahankäyttöön, pidän keskeisenä sitä, ettei hankkeen valmisteluvaiheessa järjestettävää arkkitehtuurikilpailua rahoiteta julkisin varoin - aivan riippumatta siitä ovatko ne Helsingin vai valtion rahoja, Perälä kirjoittaa.

Mahdollisen tuen määrä ratkeaa myöhemmin ministeriön virallisen käsittelyn myötä. Arkkitehtuurikilpailun ehtojen tulee sopia puurakentamisohjelmaan.

Perälä katsoo, että julkisen rahoituksen mahdollisuudesta ”olisi ollut syytä joko selkeästi mainita uusitussa ehdotuksessa tai tuoda aikomus muutoin päätöksentekijöiden tietoon ennen tonttivarauspäätöstä”.

–Tiedon pimittäminen, ja päätös olla oikaisematta julkisuudessa olleita tietoja yksityisrahoitteisesta kilpailusta, ei ole linjassa säätiön toisella kierroksella viestimän avoimuuden ja keskustelevuuden kanssa, Perälä toteaa.

Perälä ilmoittaa lopuksi, että mikäli Guggenheim ottaa ministeriö rahoituksen vastaan, hän ei aio äänestää Guggenheimin taidemuseohankkeen toteuttamisen puolesta.

Perälän Facebook-kirjoituksesta kertoi ensin Helsingin Uutiset.

Työ- ja elinkeinoministeriön mahdollinen puurakentamistuki museohankkeelle oli esillä jo viime syksynä. Päättäjät eivät kuitenkaan ilmeisesti ole saaneet Guggenheimilta varmaa tietoa valtion roolista. Tämä käy ilmi helsinkiläisten poliitikkojen kirjoituksista.

–TEMmin rahoitushalu tuli aivan puun takaa, kirjoittaa vihreä vaikuttaja Jukka Relander Facebook-keskustelussa.

–Ennen päätöstä koitettiin eri tahoilla kysyä, kuka maksaa arkkitehtuurikilpailun. Ei mitään vastausta mistään ja nyt sitten voi lukea tämän uutisen, tukee kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara (sd).

Guggenheimin kanta: Vihreiden ehdot tiedossa

Guggenheim-säätiö puolestaan toteaa tiedotteessaan, että se on ”avoin keskustelemaan arkkitehtuurikilpailun hyödyntämisestä suomalaisen puurakentamisen kansainvälistymisen ja kasvun tukemiseksi”. Säätiössä ollaan tiedotteen mukaan tietoisia Helsingin vihreiden ”hankkeen etenemiselle asetamista ehdoista”.

–Guggenheim-säätiön hakemus työ- ja elinkeinoministeriölle perustuu ministeriön toissakeväiseen päätökseen rahoittaa Guggenheim-säätiön arkkitehtuurikilpailua 800 000 eurolla, jos arkkitehtuurikilpailussa suomalaisella puulla on keskeinen rooli museon rakennusmateriaalina, säätiö selventää tiedotteessaan.

Säätiön varajohtaja Ari Wiseman toteaa, että Guggenheim-säätiö vastaa arkkitehtuurikilpailun rahoituksen hankkimisesta.

–Pidämme kiinnostavana mahdollisuutta kilpailun hyödyntämisestä puurakentamisohjelman tavoitteiden tukemiseksi. Samalla olemme tietoisia Helsingin vihreiden hankkeen etenemiselle asettamista ehdoista, Wiseman sanoo.