Ammattiliitto Pro kutsuu kaikki Suomen ammattiliitot vastustamaan Sipilän hallituksen ”edesvastuutonta” työllisyyspolitiikkaa. Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ei säästele tiedotteessa sanojaan hallituksen esittämästä työelämäkokeilusta, joka veisi pitkäaikaistyöttömät töihin yrityksiin työttömyystuella. Hanke herättää kiivasta vastustusta.

– Tämä menee liian pitkälle. Hallitus haluaa nöyryyttää työttömiä ja pakottaa ihmiset ilmaiseksi työvoimaksi, tätä ei tule missään nimessä hyväksyä, Malinen sanoo.

Työelämäkokeilu voi kestää vuoden, josta puoli vuotta työtön voi olla yrityksen hommissa.

– Jos työttömän voi saada töihin ilmaiseksi, sittenhän kannattaisi potkia vakituiset pihalle ja ottaa ilmaista työvoimaa. Kokeilu romahduttaa jatkuessaan normaalin palkkatason ja työehtosopimukset. Työmarkkinoiden vääristäminen ilmaisella työvoimalla on täysin edesvastuutonta politiikkaa hallitukselta. Ilmeisesti hallitus on päättänyt juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä palauttamalla suomalaiset työmarkkinat sata vuotta taaksepäin, Malinen ryöpyttää.

– Mihin ilmaistyö lopulta johtaa? Mitä tapahtuu Suomen verokertymälle ja kestävyysvajeelle, jos valtio lähtee maksamaan tätä uutta yritystukea. Onko valtiolla tosiaan varaa maksaa palkat yritysten puolesta?

Malisen mukaan työttömyystukea tulisi voida käyttää palkkatukena mahdollistamaan työllistymistä, jos hallitus haluaisi aidosti parantaa työllisyyttä.

– Näin työllistyvät saisivat myös kartutettua työeläkettä itselleen. Pro kannattaa järkeviä toimia pitkäaikaistyöttömyyden purkamiseksi, mutta tässä esityksessä ei ole mitään järkeä. Hallituksen esityksellä luodaan uusi luokka työmarkkinoille, johon kuuluvat ihmiset vain kiertävät ilmaistyöstä toiseen, Malinen jatkaa.

Hallitus aikoo testata viidessä kunnassa uutta niin sanottua työelämäkokeilua, joka on suunnattu pitkäaikaistyöttömille. Kokeiluun osallistuva työtön työskentelisi työttömyysetuuden turvin enintään vuoden ajan joko kunnalla tai yksityisessä yrityksessä. Työelämäkokeilun päivittäinen kesto voisi olla vähintään neljä ja enintään kahdeksan tuntia päivässä ja viikoittainen kesto enintään viisi päivää. Pro huomauttaa, että ”käytännössä rajaukset ovat sellaiset, että ne mahdollistavat täyden työviikon tekemisen”.

Kokeilun toteutustapoja ei rajoiteta yksityiskohtaisesti, mutta työnteon lisäksi ”työelämäkokeiluun sisältyisi aina kunnan järjestämä, kokeilun aikana henkilölle annettava ohjaus ja valmennus”, hallituksen esityksessä todetaan Pron tiedotteen mukaan.

Lue myös:

Kansanedustaja lähetti tyrmistyneen tiedotteen: ”Hallitus laillistaa orjatyön”

”Tämä on täysin absurdi vaatimus” – Työttömille suunnitellaan läjää uusia velvoitteita

Kela sen paljasti: Työvoimapalveluilla ei vaikutusta työllistymiseen – ”Aika karu luku”

Väite: Työttömän kiusaaminen on oikeasti hallituksen tavoite – ”Kiero logiikka pakottaa”