Sdp:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri kuittasi vappupuheessaan perussuomalaisille, joiden vaalitulos ei hänen mielestään ollut ”mikään poikkeuksellinen suoritus”.

”On totta, että puolueen nousu hajoamistilanteesta gallupeissa oli keväällä vahva. Mutta mistään poikkeuksellisesta suorituksesta ei kuitenkaan ole kyse. Eikä liioin kyse ole siitä, että Suomi olisi näissä vaaleissa siirtynyt jotenkin oikeammalle tai synkempään suuntaan”, hän sanoo.

Kumpula-Natrin mukaan vaalien suunta oli itse asiassa päinvastainen.

”Näiden vaalien selvä suunta oli se, että edellisen hallituksen harjoittama eriarvoistava politiikka hävisi - ja sitä vastustanut oppositio voitti. Perussuomalaiset olivat hallituksessa mukana tekemässä tätä talouslinjaa ja puheenjohtajaksi tultuaan Jussi Halla-Aho oli valmis allekirjoittamaan tämän linjan. Tämä meidän on muistettava, kun perussuomalaisten suulla lepytellään tämän maan vähävaraisia: puheet ovat pehmeän lämpimiä, mutta politiikka kovaa ja kylmää.”

Kumpula-Natri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho väittelivät maanantaina EU:n ansioista turvapaikkakriisin rauhoittajana.

Kumpula-Natrin mukaan hallitsematonta maahanmuuttoa rauhoitti merkittävästi myös EU:n yhteistoiminta, eli esimerkiksi Turkin kanssa neuvoteltu sopimus tulijavirtojen rajoittamisesta vastineena EU:n taloudellisesta avusta. Halla-aho pääsi näpäyttämään Kumpula-Natria puoluekantaan nähden epäsovinnaisesta näkemyksestä.

”On suoraan sanottuna vähän ihmeellistä, että Miapetra pitää myönteisenä tätä Turkin kanssa saavutettua yhteisymmärrystä. Sosialidemokraatit kritisoivat sitä hyvin voimakkaasti Euroopan parlamentissa ja osittain ihan aiheesta, koska siinähän on kyse nimenomaan juuri siitä, että kun EU ei pysty itse tekemään poliittisia päätöksiä – siitä mitä se haluaa ulkorajavalvonnalla saavuttaa – niin se sysää likaisen työn Turkin kaltaiselle maalle lahjomalla sitä erilaisilla sittemmin petetyillä lupauksilla”, Halla-aho sanoi.

Lue lisää: Halla-aho pääsi näpäyttämään Kumpula-Natria: ”Ihmeellistä – ei voi olla oikein että EU ulkoistaa likaisen työn Turkille”