Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko vaatii, että kilpailukykysopimuksessa eli kikyssä sovitut lomarahaleikkaukset ja työajan pidennys kompensoidaan seuraavalla neuvottelukierroksella.

Juko edustaa muun muassa lääkäreitä ja opettajia sekä julkisen sektorin esimiehiä kuten ekonomeja ja lakimiehiä.

Juko perusteli vaatimuksiaan sillä, että ”vastuullisuus ja uhrautuminen on kompensoitava”.

LUE MYÖS: Juha Sipilä avautuu kikystä: ”Olin liian sinisilmäinen” – 11 742 €/kk -avaus meni puihin

Talouselämä pyysi Kuntatyönantat KT:ltä laskelmaa kustannuksista, jos vaatimukset toteutuisivat rahana ja kaikissa kunta-alan henkilöstöryhmissä.

Lisälasku olisi valtava: satoja miljoonia euroja vuosittain tai kokonaispottina jopa yli miljardi euroa. Kiky-sopimus on ollut voimassa vuosina 2017–2019.

Kiky-sopimus toteutettiin kunta-alalla pidentämällä viikkotyöaikaa puolella tunnilla. Sopimuksen kustannusvaikutus oli laskennallisesti –1,32 prosenttia.

Nykyisistä työvoimakustannuksista laskien tämä tarkoittaa 273 miljoonan euron vähennystä vuositasolla. Laskelmassa on käytetty kuntatyönantajien kuluvan vuoden työvoimakustannuksia, jotka ovat arviolta 20,7 miljardia euroa.

”Todelliset säästöt jäivät kuitenkin kunnissa huomattavasti pienemmiksi kuin mitä laskelma osoittaisi. Tämä on todettu esimerkiksi Kuntaliiton kyselyssä”, KT:n tutkimuspäällikkö Mika Juutinen huomauttaa.

LUE MYÖS: Nyt alkaa yli 50 000 palkansaajaa koskeva kiky-vääntö – Ay-liitto varautuu jo täystörmäykseen

Toinen kiky-sopimuksen palanen oli 30 prosentin leikkaus lomarahaan. Sen kustannusvaitutus oli –1,46 prosenttia. Rahassa mitattuna tämä tarkoittaisi noin 300 miljoonan euron säästöä.

”Nämä säästöt menopuolella on leikattu pois kuntien tulopuolelta valtionosuusjärjestelmän kautta. Ilmeisesti tässä kohtaa on tapahtunut joitakin virhearvioita, jotka osaltaan vaikuttivat viime vuonna kuntataloutta heikentävästi. Myös tähän vuoteen kohdistunee vastaavia vaikutuksia”, Juutinen toteaa.

LUE MYÖS: Juha Sipilän kiky-lausunto hämmästyttää: ”Tulee iso myrsky”