Taas uusi ammattiliitto lähtee mukaan vastustamaan hallituksen suunnitelmia heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä. Tänään päätöksen vastatoimista on tehnyt Ammattiliitto Pro.

Pron hallitus päätti kokouksessaan järjestöllisten toimenpiteiden valmistelusta hallituksen esitystä vastaan. Toimenpiteistä ja niiden aikataulusta päätetään ja tiedotetaan erikseen.

Hallitus valmistelee lakiuudistusta, jolla helpotettaisiin henkilöperustaista irtisanomista alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava vastustavat esitystä ja viime viikkoina niiden jäsenliitoilta on tullut tasaiseen tahtiin ilmoituksia järjestöllisistä vastatoimista.

Viime viikolla vastatoimista ilmoitti Teollisuusliitto ja eilen torstaina Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy. Lue lisää: Ay-liikkeestä uhkaava ”vinkki” Juha Sipilälle: ”Nyt kannattaa etsiä kunniallista perääntymistä”

OAJ:n jäsenistöstä työsuhdeturvan heikentäminen koskisi esimerkiksi pienten yksityisten päiväkotiyritysten ja koulujen sekä musiikki- ja kuvataideoppilaitosten opettajia.

”Kyse olisi laajasta muutoksesta, joka koskisi yksityisalalla suurta joukkoa yrityksiä ja opetus- ja kasvatusalalla satoja työntekijöitä. Tehtyjen selvitysten perusteella ei ole selkeää näyttöä siitä, että irtisanomisen helpottaminen lisäisi työllistämistä. Suomessa irtisanominen ei ole tähän mennessäkään ollut kohtuuttoman vaikeaa. Myöskään pärstäkerroin ei saa olla peruste irtisanomiselle. Nyt hallituksen esitys mahdollistaisi sen”, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi tiedotteessa.

JHL:n mukaan ei ole hyväksyttävää luoda lainsäädäntöä, jonka todellinen merkitys jää näin merkittävästi tulevan oikeuskäytännön varaan.

”Ei ole tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, että esityksellä saataisiin aikaan työllisyysvaikutuksia. Vaikutus työllisyyteen voi olla pikemminkin negatiivinen. Lainsäädäntöön syntyisi keinotekoinen raja, jonka jälkeen työnantajan ei enää kannata palkata uusia työntekijöitä irtisanomissuojan vahvistuessa”, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoi tiedotteessa.

”Voiko maan hallitus jälleen kerran ohittaa kaikki asiantuntijat? Ja kurjistaa duunarin asemaa puutteellisen valmistelun ja olemattomien vaikutusarviointien turvin? Missä on päättäjien vastuu?”

"Työelämää ei saa kurjistaa"

Ay-liike odotti päätöstä lakihankkeen perumisesta budjettiriihestä, joka päättyi keskiviikkona. Hallitus ei kuitenkaan ole luopunut hankkeesta.

Ammattiliitto Pro toteaa nyt suhtautuneensa hallituksen esitykseen kriittisesti sen julkistamisesta saakka. Pro huomauttaa monen muun liiton tapaan, että asiantuntijalausuntojen perusteella ei ole näyttöä siitä, että irtisanomissuojan heikentäminen nostaisi työllisyysastetta. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ja Palkansaajien tutkimuslaitos PT ovat kertoneet epäilevänsä lakiesityksen positiivisia työllisyysvaikutuksia.

Pro on päättänyt tänään aloittaa järjestöllisten toimenpiteiden valmistelun, jos maan hallitus jatkaa irtisanomissuojan heikentämisen valmistelemista. Järjestöllisten toimenpiteiden valmistelusta vastaa liiton keskuslakkotoimikunta yhdessä muiden ammattiliittojen kanssa sopimusalakohtaisesti.

”Prolle tässä on kyse jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta. Hallituksen esitys koskisi merkittävää osaa meidän jäsenistämme, joten on täysin luonnollista, että teemme kaikkemme heidän parhaakseen. Me haluamme toimia aktiivisesti sen eteen, ettei suomalaista työelämää tieten tahtoen lähdetä kurjistamaan”, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tiedotteessa.

Pro ilmoittaa järjestöllisten toimenpiteiden yksityiskohdista, vaikutuksista liiton sopimusaloihin, sekä toimenpiteiden aikatauluista erikseen. Näin ovat todenneet myös muut ilmoituksia antaneet liitot.

SAK:sta kerrottiin Uudelle Suomelle keskiviikkona, että SAK:n ensi maanantain kokouksessa pohditaan seuraavia askelmerkkejä ja vahvistettiin, että jonkinlaisia lakkoja on luvassa, jos hallitus ei peräänny hankkeesta.

LUE MYÖS:

”Irtisanomislaki” pysyi – SAK pui vastatoimia: ”Lakkoja tulee, jos hallitus jatkaa jääräpäisesti eteenpäin”

Lasse Laatunen IL:ssä: Ay-liike virittelee ”sotasyksyä” – Antti Rinteelle vaalivaltti

Pääluottamusmies vastaa arvostelijoille: ”Oikeus pidättäytyä työstä ei ole pelkästään ihmisoikeus”

Politiikan veteraanilta raju ryöpytys ay-liikkeelle: ”Kyseessä on mitä puhtaimman poliittisen lakon suunnittelu”

Ay-liikkeestä varoitus Juha Sipilälle: 5.10. alkaa rytistä – tulossa ”jotain paljon rajumpaa”

Hallitus lisää työnantajien valtaa: Irtisanominen helpottuu – tavoitteena helpottaa työllistämistä

Ay-konkari lyö lukuja pöytään – ”Miten tällainen aivopieru voi edetä hallituksen päätökseksi?”

Pääluottamusmies ja professori arvioivat Juha Sipilän suunnitelmaa: ”Sen verran poliitikotkin osaavat matematiikkaa”

Potkujen ehtoihin muutos? Lindströmillä toisenlainen ääni kuin Sipilällä – ”Jos saadaan läpi…”

Hallitus peruu kaavaillun lakimuutoksen alle 30-vuotiaille – Jari Lindström: ”Varmasti joku iloitsee, minä en”