Aloite varusmiesten kasvisruokailun lisäämisestä lähti liikkeelle runsas vuosi sitten Olli Puumalaisen kynästä. Tuolloin alikersantti Puumalainen palveli Uudenmaan Prikaatissa Varusmiestoimikunnan puheenjohtajana.

”Kasvisruokapäivä lähti ihan omasta aloitteestani”, Puumalainen sanoo Uudelle Suomelle.

Yle uutisoi tiistaina ensimmäisenä, että varuskuntien muonituskeskuksissa alkaa syksystä lähtien laskennallinen kasvisruokapäivä, kun ravintoloissa tarjotaan viikossa kaksi lämmintä kasviruoka-ateriaa. Kasarmeilla varusmiehet syövät päivässä kaksi lämmintä ateriaa, lounaan ja päivällisen. Puolustusvoimista korostetaan, että viikon kasvisateriat eivät osu samalle päivälle.

Uutisesta alkanutta keskustelua Puumalainen on seurannut hämmentyneenä ja osin huvittuneenakin.

”On sanottu, että varusmiehet eivät tykkää tai varusmiehet eivät syö kasvisruokaa. No tämä oli nimenomaan varusmiesten aloite ja varusmiesten edustajat ovat tämän demokraattisesti hyväksyneet”, sanoo Puumalainen.

”Se on vähän turhaa rutinaa. Yksi hauskimpia kommentteja oli vertaus Pohjois-Koreaan. Tämä on nimenomaan päinvastoin! Varusmiehet ovat alhaalta ylöspäin vieneet tätä asiaa eteenpäin”, hän jatkaa.

Varusmiestoimikunta (VMTK) on Puolustusvoimien sisäinen varusmiehiä edustava organisaatio. Se toimii aina jokaisesta varuskunnasta Helsingin Kasarmitorin Pääesikuntaan saakka. Moni tietää VMTK:n etenkin lomakuljetuksista.

Puumalainen täsmentää, että kasvisruoka-aloite hyväksyttiin valtakunnallisilla VMTK-päivillä, jonne kokoontuvat kaikkien varuskuntien edustajat. Kun aloite oli hyväksytty, Pääesikunnassa toimiva VMTK:n pääsihteeri ryhtyi viemään aloitetta eteenpäin. Tyypillisesti aloitteissa on käsitelty palvelusarkea ja varusteita. Esimerkiksi palvelushanskoista on tehty aloitteita useampana vuonna.

”Vaikka potkaisin pallon liikkeelle, muut vakuuttuivat siitä, tarttuivat ideaan ja sitä on viety nyt eteenpäin.”

Silti Puumalainen myöntää, että hänen kasvisruoka-aloitteensa synnytti kiivaimman keskustelun.

”Ensimmäinen vastustus oli, että mitä jos kaikki eivät tykkääkään, niin sitten jää nälkäisiä varusmiehiä. Jo aloitteen tekovaiheessa tiedostettiin, että sillä ei ole toivottua vaikutusta, jos ruoka ei ole hyvää. Siksi aloitteeseen kirjattiin melko sanatarkasti niin, että ruoan makuun ja laatuun on kiinnitettävä erityistä huomiota”, Puumalainen kertoo.

Puumalainen kertoo, että idea kasvisruokailun lisäämisestä ja ennen kaikkea tarjottavan kasvisruoan laadun parantaminen alkoi kypsyä jo palveluksen alkuvaiheessa. Tuolloin tupakaverina ollut vegaani oli vaihtanut ruokavalionsa sekasyöjäksi, koska koki etenkin kentällä tarjottavan kasvismuonan riittämättömäksi.

Puumalainen itse vaihtoi ruokavalionsa kasvisruokaan palveluksensa puolivälissä, kun hän siirtyi Uudenmaan Prikaatin varusmiestoimikunnan puheenjohtajaksi.

”Idean isänä toivomani vaikutus on, että yhä useampi näkisi kasvisaterian varteenotettava vaihtoehtona ja myös tarttuisi siihen vaihtoehtoon. Taustalla tässä vaikuttivat ilmasto- ja ruoantuotantoon liittyvät kysymykset. Itse uskon, että meidän tulee vähentää lihansyöntiä.”

Puumalainen kotiutui asepalveluksesta kesällä 2017 ja nykyisin hän opiskelee valtio-oppia Helsingin yliopistossa ja toimii muun muassa rauhanjärjestö CMI:n nuorille suunnatussa Lennonit-ohjelmassa.