Hypon asuntomarkkinakatsaus lyö pöytään karut luvut asuntojen hintakehityksestä. Hypon näkemys on selvä: Asuntomarkkinoiden suurjako on edennyt vaiheeseen, jossa suurimpien kaupunkien asema korostuu. Kasvukolmion kärjissä ovat Helsinki, Tampere ja Turku.

Pääkaupunkiseudun asuntojen hintoihin Hypo ennustaa tälle vuodelle kahden prosentin kasvua ja ensi vuodelle 1,5 prosentin nousua. Koko maan hintakehitys sen sijaan kääntyy Hypon arvion mukaan pakkaselle ensi vuonna.

”Väestönkehitys tökkii, uusia asuntoja tulee rutkasti ja talouden vahvin vaihe jää taakse”, raportissa todetaan.

Hypon tilaama tuore alueellinen väestöennuste ei lupaa hyvää Vaasan, Joensuun ja Lahden asuntomarkkinoille. Kolmikko tippuu kasvukeskusten kyydistä.

Ilman väestön kasvua asuntokauppa takkuaa ja neliöhinnat putoavat.

Hypo tiivistää kehityksen näin: ”Syntyvyys sukeltaa ja kaupungistuminen on kiivaampaa kuin kuvittelimme. Ilmiön voima vavisuttaa Suomen taloutta ja asuntomarkkinoita seuraavina vuosikymmeninä.”

Puoli miljoonaa asuntoa sijaitsee Suomessa sellaisilla alueilla, joissa tehtiin vuonna 2017 alle sata asuntokauppaa vuodessa.

”Mikäli kerros-, rivi- ja omakotitalojen myydään niin vähän, ei alueen hintataso ole vakaalla pohjalla ja likviditeetti varsinkin vaisuina aikoina jää epäilyksen alaiseksi”, katsauksessa todetaan.

Hypon mukaan joka toinen asunto menetti viime vuonna arvoaan, eikä näkymä laskevien hintojen alueilla ole jatkossakaan kovin ruusuinen.

Esimerkiksi Jyväskylässä asuntojen hinnat laskivat viime vuonna prosentin, Joensuussa kaksi. Kuopiossa, Lappeenrannassa, Lahdessa ja Seinäjoella asuntojen hinnat putosivat kolme prosenttia.

Kajaanissa asuntojen hinnoista on noin seitsemässä vuodessa sulanut neljäsosa.

Hintojen lisäksi kauppamäärät sukelsivat Kokkolassa, Vaasassa, Jyväskylässä, Kotkassa ja Kouvolassa.

Lue myös:

Ennustettu railo Suomen kaupunkien välillä puhuttaa: ”Turkulaiset oivalsivat asian tärkeyden jo vuosia sitten”

Uusi havainto Suomen väestöstä: Railo repeää – Kohta kasvaa enää kolme kaupunkiseutua