Suomen Pankin uudet tilastot paljastavat armottoman faktan. Uusien asuntoyhteisölainojen määrä on hiipunut viime vuodesta lähes viidenneksen.

Asuntoyhteisöt nostivat huhtikuussa 400 miljoonaa euroa uusia lainoja eli lähes lähes viidenneksen vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Vuoden alusta lukien uusia lainoja on nostettu neljän kuukauden aikana 1,9 miljardia euroa, mikä on sekin sata miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2018 vastaavana aikana.

Suomen Pankin mukaan asuntoyhteisöillä oli lainoja 32,8 miljardia euroa ja nostamattomia lainajärjestelyitä 4,9 miljardin euron edestä huhtikuussa.

Asuntoyhteisöihin katsotaan kuuluvaksi esimerkiksi asuntojen vuokranvälitystä harjoittavia toimijoita mutta myös tavallisia taloyhtiöitä. Tilastokeskuksen arvion mukaan kotitalouksien maksettavaksi koituu hieman yli 60 prosenttia asuntoyhteisöjen lainoista.

Lainojen korkotaso on viimeksi kuluneen reilun vuoden aikana ollut hieman asuntolainoja korkeampi. Asuntoyhteisöjen nostamien uusien lainojen korko oli 1,04 prosenttia huhtikuussa, kun korko asuntolainoilla oli 0,8 prosenttia.

Asuntoyhteisöjen nostamat lainat ovat keskimäärin myös noin kolme vuotta asuntolainoja pidempiä.

Lue myös: Rakennusteollisuuden ekonomisti taloyhtiölainoista: ”Kuka kannattaa nopeampaa asuntojen hintojen nousua?”

Samalla kun asuntoyhteisöjen lainanoton kasvu on tasoittunut, on myös rakentamisen tahti hiipunut. Tilastokeskuksen mukaan myönnettyjen rakennuslupien määrät ovat laskeneet ja käynnissä olevan rakennustuotannon kasvu on hidastunut vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Kotitalouksien lainanotto entisellään

Kotitaloudet nostivat huhtikuussa uusia asuntolainoja 1,6 miljardia euroa, mikä on hieman enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli huhtikuun lopussa 98,1 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 1,9 %. Kotitalouslainoista oli huhtikuun lopussa kulutusluottoja 15,9 miljardia euroa ja muita lainoja 17,3 miljardia euroa.

Lue lisää: Uusi varoitus taloyhtiöille: ”Erot tulevat esille seuraavassa talouskriisissä - tai jo seuraavassa isossa peruskorjauksessa”

Uusia yrityslainoja (pois lukien tili- ja korttiluotot) nostettiin huhtikuussa 1,8 miljardin euron edestä. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko laski maaliskuusta ja oli 2,12 prosenttia. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli huhtikuun lopussa 87,0 miljardia euroa, Suomen Pankki kertoo.

Suomalaiset säästävät kymmeniä miljardeja reaalisesti miinuskoroilla

Kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli huhtikuun lopussa 92,0 miljardia euroa ja talletusten keskikorko oli 0,11 prosenttia.

Talletuskannasta oli yön yli talletuksia 78,9 miljardia euroa ja määräaikaistalletuksia 5,1 miljardia euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia kotitaloudet solmivat huhtikuussa 500 miljoonan euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli huhtikuussa 0,21 prosenttia.

Kun inflaatio oli huhtikuussa 1,5 prosenttia, suurin osa kotitalouksien säästämistä rahasta menettää vuoden mittaan reaalisesti arvoaan nykyisillä talletuskoroilla.

Lue myös: Nyt tuli loistava ennuste asuntovelallisille: ”Todennäköisesti nämäkin menevät pieleen”