Euroopan kansanpuolueen eli EPP:n virallinen ehdokas Euroopan komission johtoon on yhä Manfred Weber, mutta hänen nimitystään vastustetaan voimakkaasti. Alexander Stubb nousee vahvasti esille, kun verkkolehti Politico esittelee Weberin mahdollisia vaihtoehtoja.

Konservatiivinen saksalaispoliitikko Weber voitti Stubbin EPP:n puoluekokouksen äänestyksessä ja nousi eurovaalit sittemmin voittaneen ryhmän kärkiehdokkaaksi. Juuri hänen konservatiivisuutensa on kuitenkin syy siihen, että muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Euroopan parlamentissa valtaansa kasvattanut keskustaliberaali Alde-ryhmä vastustavat Weberin nousua komission puheenjohtajaksi.

LUE MYÖS: Stubbin voittaneelle Weberille täystyrmäys – EU:n uusi ”kuninkaantekijä” vaatii valtaa

Weberille ei löytynyt tukea, kun Euroopan johtajat kokoontuivat Brysseliin viime viikolla. Politico ei usko hänen mahdollisuuksiinsa myöskään ensi sunnuntain kokouksessa. Lue tarkemmin: EU:n huippunimitykset jäivät pöydälle: ”Osalla kärkiehdokkaista mahdollisuudet heikentyivät, osalla pysyivät entisellään”

Varasuunnitelmana EPP kuitenkin etsii nyt toista vaihtoehtoa, Politico kertoo: henkilöä, joka saisi tuen sekä Eurooppa-neuvostolta että europarlamentilta. Lehti nostaa esiin yhdeksän nimeä, joista ensimmäinen on EU:n brexit-neuvottelija toiminut ranskalainen Michel Barnier. Hän on toiminut kahdesti EU-komissaarina.

”Hänellä on johtokokemusta ja tarvittua tietoa EU:sta. Brexit-neuvottelijana hän on mies, joka piti 27 jäsenmaata yhtenäisinä. Hän on EPP:n jäsen mutta on rakentanut vahvat suhteet EU-johtajiin ja parlamentaarikkoihin läpi poliittisen kentän”, Politico summaa Weberin ykköskorvaajan avuja.

Barnierin heikkoutena pidetään ikää, sillä hän täyttää pian 70 vuotta. Näin hän ei täyttäisi EU-johdon toivomusta sukupolvenvaihdoksesta EU:n johdossa.

Listan toinen nimi on suomalaisille tuttu: Alexander Stubb (kok), Suomen entinen pääministeri ja nykyinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja.

“Hän oli [Weberin] haastaja EPP:n kärkiehdokaskisassa – se fakta voi saada puolueen toteamaan, että entinen Suomen pääministeri on kärkiehdokkaan jälkeen paras vaihtoehto. Toisin kuin Weber, Stubb toisi tehtävään kattavan johtajakokemuksen toimittuaan sekä hallituksen johtajana että eri ministeritehtävissä”, Politico listaa.

Muut puolueet voisivat kääntyä Stubbin puolelle, koska häntä EPP:n joukoissa pidetään maltillisena ja modernina.

LUE MYÖS: Alexander Stubb komission puheenjohtajakilvasta TE:lle: ”Noista hommista ei kieltäydytä – kukaan ei tiedä miten tämä päättyy”

Stubbia vastaan puhuu Politicon mukaan se, että sdp:n johtama Suomen hallitus on jo nimennyt Jutta Urpilaisen komissaariehdokkaakseen. Pääministeri Antti Rinteen (sd) täytyisi vaihtaa suosituksensa Urpilaisesta Stubbiin, jotta tämä voisi nousta komission johtoon. Lisäksi Puola, Unkari ja mahdollisesti muut itäeurooppalaiset maat saattaisivat vastustaa Stubbia.

Muita Politicon listan nimiä ovat muun muassa Maailmanpankin bulgarialainen pääjohtaja Kristalina Georgieva, Kansainvälisen valuuttarahaston ranskalaisjohtaja Christine Lagarde sekä Saksan talousministeri Peter Altmaier.

LUE MYÖS: Macron ja Merkel päätyivät vastakkain – Taistelu EU:n ykköspaikasta käynnissä