Jutta Urpilainen tänään Säätytalolla.Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok.) sanoi hetki sitten tiedotustilaisuudessa Säätytalolla, että kaikki hallitusohjelmaa valmistelleet työryhmät ovat päättäneet työnsä. Johtoryhmässä on käsittelemättä enää kaksi ryhmää, eli nyt ollaan hyvin lähellä hallitusohjelman valmistumista.

Johtoryhmällä, eli kuuden hallituspuolueen johtajalla, on ollut tähän mennessä käsiteltävänään 20 - 30 kysymystä, joita ei ole saatu ratkaistua työryhmissä. Auki on ainakin perusturva. Voisiko se olla kysymys, joka kaataa vielä koko paketin?

- Ei voi olla, Katainen sanoi suoraan.

Yleisradion tv-uutisten mukaan viritteillä on malli, joka toisi perusturvaan noin 1000 euroa vuodessa lisää, mikä tarkoittaisi vajaat 100 euroa kuussa. Miten se jakautuu esimerkiksi eri tukimuotojen välillä, ei ole tiedossa.

Myös SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on luottavainen viimeisten kysymysten hoitumiseen, vaikka vielä ei ole voittajafiilis. Hänen mukaansa koko kuviossa ratkaisevaa oli, kun puolueet pääsivät talouslinjasta sopuun maanantaina.

- Se edisti aika paljon neuvotteluja, hän sanoi.

Esimerkiksi Nato-asiassa kokoomus on Yle Uutisten tietojen mukaan taipunut vasemmistoliiton tahtoon. Muotoilu kuuluisi siihen suuntaan, että hallitus ei valmistele jäsenyyttä tällä kaudella.

Hallitusohjelma valmistunee huomenna. Tämän jälkeen päästään päättämään henkilöistä, jotka ryhtyvät Kataisen hallituksen ministereiksi. Ministeripaikkajako valmistuu sosialidemokraattien puoluesihteerin Mikael Jungnerin mukaan jo huomenna.

Miltä sinusta kuulostaa sanapari pääministeri Katainen? Vastaa täällä.