Trapin olympiavoittajan Satu Mäkelä-Nummelan veljenlapset olivat lentokentällä mestaria vastassa.Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
Lasten tervetulotoivotus.Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
Satu Mäkelä-Nummela liikuttui Porilaisten marssin aikana.Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
Satu kultamitalinsa ja uuden alttotorvensa kanssa.Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
Ampujat Mira Nevansuu ja Kaj Jahnsson saapuivat myös Suomeen.Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi

Satu Mäkelä-Nummelan kotiinpaluu oli riemun kyynelten sekä suuren juhlan hetki. Helsinki-Vantaan lentokentälle oli kerääntynyt niin sukulaisia kuin oman kylänkin väkeä. Ihailijoita riitti muualtakin, läheltä ja kaukaa.

Odotus venyi, mutta Sadun vihdoin astellessa tuloaulaan kultamitali kaulassaan tunnelma palkitsi kaiken odotukseen käytetyn ajan. Aulassa ei nähty yhtään kuivaa silmää. Jopa japanilainen rouva, joka seisoi vieressäni, puhkesi itkuun, kun Satu asteli ensin sukulaisten ja tuttavien ja sitten lehdistön keskuuteen halattavaksi ja onniteltavaksi.

Kulta-Sadun perhe oli ymmärrettävästi kaivannut sankaritarta kotiin eniten. Äidin kotiinpaluu sai Sadun kaksi lastakin liikutuksesta kyynelehtimään. Varsinkin Sadun pienelle pojalle äidin paluu tuntui olevan vuoden kohokohta. Lapset olivat tehneet äidille kauniin kotiinpaluukortinkin.

”Nyt on Mallusjoki maailmankartalla!”, ”Satumaisen hyvä SATU!”, ”Onnea Kulta-Satu!” julistivat suuret lakanat ja kyltit, kun torvisoittokunta Sadun isän johdolla kajautti ilmoille Porilaisten marssin. Laulaja Eero Sinikannel johti Paljon onnea vaan -toivotuslaulun ja lopuksi kajautettiin ilmoille vielä Mallusjoen takinkääntömarssi.

– Marssi on syntynyt 17 vuotta sitten alkaneen musiikkijuhlan seurauksena, kertoivat mallusjokilaiset.

Orimattilassa sijaitsevan Mallusjoen nuorisoseura päätti tuolloin aloittaa jokavuotiset viikon pituiset musiikkijuhlat, joihin nuoret jostain syystä käänsivät takkinsa toisinpäin. Näin puettuna myytiin olutta, bratwurstia ja hapankaalia ja torvisoitto soi. Nykyään juhlilla on jo nähty muitakin kuin paikallisia esiintyjiä. Olavi Uusivirta käväisi viime vuonna ja Kai Chydeniuskin on taustavaikuttajien joukossa.

– Eikä torvisoittoa unohdeta koskaan, valistavat mallusjokilaiset.

Satu Mäkelä-Nummela soittaa itse käyrätorvea, ja hyvin lähti ääntä myös lahjaksi saadusta alttotorvesta. Sadun reippautta ei voinut kuin ihmetellä, olihan takana kymmenen tunnin suora lento Pekingistä. Tosin Sadun rauhallista luonnetta ovat korostaneet muutkin kuin Orimattilan Tuuliharjan Neste-huoltamon työkaverit.

Virallisten onnittelujen jälkeen Satu Mäkelä-Nummela johdateltiin kunniakujan läpi autolleen. Valkoisen ajopelin molemmissa kyljissä komeili teksti: KULTAMITALISTI.

Matkalla autolle onnitteluja alkoi sadella myös samalla koneella palanneille lajitovereille Mira Nevansuulle, joka tuli kisoissa seitsemänneksi, sekä Kaj Jahnssonille.

Ei ollut voitto unta, kuten Sadun valmentaja oli pelännyt hetken tulosten ratkettua. Ei soinut herätyskello, vaan mestaruus on ja pysyy Suomella. Totta se on. Kyllä se nyt on uskottava.