Teollisuusliitto ilmoittaa aloittavansa mittavat järjestölliset painostuskeinot saadakseen hallituksen luopumaan irtisanomissuojan heikennyksestä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä, Talouselämä kertoo.

Teollisuusliitto päätti perjantaina hallituksensa järjestöllisistä toimista pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta vastaan. Liitto aloittaa vaiheittain etenevät toimet myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana, se kertoo tiedotteessaan.

Liitto pyrkii painostuskeinoilla saamaan hallituksen luopumaan välittömästi esityksestä, jonka myötä alle 20 henkeä työllistävien yritysten irtisanomismahdollisuuksia lavennettaisiin.

"Mikäli hallitus luopuu aikeistaan tämän esityksen suhteen ja sitoutuu siihen, ettei tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle, Teollisuusliitto on valmis harkitsemaan uudelleen painostustoimistaan luopumista", liitto toteaa tiedotteessaan.

Teollisuusliiton hallitus käsitteli asiaa liiton keskuslakkotoimikunnan esityksen pohjalta perjantaina.

"Hallitus oli yksimielinen siitä, että ammattiliittojen poliittiselle painostukselle maan hallitusta vastaan ei nyt ole vaihtoehtoa."

Teollisuusliiton mukaan Sipilän hallituksen syntilista työelämän heikennyksissä on synkeän pitkä: Työntekijöitä on kuritettu työsuhdeturvaan, koulutukseen ja työttömyysturvaan kohdistuvilla leikkauksilla. Liitto kuvailee aktiivimalli ykköstä tiedotteessan rimanalitukseksi ja uskoo myös aktiivimalli kakkosen pahentavan työttömien tilannetta.

"Kehysriihessä hallitus innostui leikkimään taikuria ja tempaisi hatustaan kaksi täysin epätoivoista esitystä - ilman minkäänlaista etukäteisvalmistelua. Esitys alle 30-vuotiaiden aseman heikentämisestä sentään ymmärrettiin vetää pois, mutta alle 20 henkeä työllistäviä yrityksiä koskeva pöyristyttävä esitys on yhä valmistelussa.”

Hallitus päätti kevään kehysriihessä työsopimuslakiin valmisteltavasta muutoksesta, jonka myötä henkilöperusteinen irtisanominen helpottuisi alle 20 henkilön yrityksissä. Esityksen lausuntokierros päättyi 16. elokuuta.

LUE MYÖS:

Hallitus lisää työnantajien valtaa: Irtisanominen helpottuu – tavoitteena helpottaa työllistämistä

Ay-konkari lyö lukuja pöytään – ”Miten tällainen aivopieru voi edetä hallituksen päätökseksi?”

Pääluottamusmies ja professori arvioivat Juha Sipilän suunnitelmaa: ”Sen verran poliitikotkin osaavat matematiikkaa”

Potkujen ehtoihin muutos? Lindströmillä toisenlainen ääni kuin Sipilällä – ”Jos saadaan läpi…”

Hallitus peruu kaavaillun lakimuutoksen alle 30-vuotiaille – Jari Lindström: ”Varmasti joku iloitsee, minä en”