Entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) ihmettelee pakkoruotsin opiskelua, jos ruotsinkielisten potilaiden perusoikeuksien toteutumista Seinäjoen sairaalassa epäillään.

–Seinäjokisten pakkoruotsi ei kelpaa Vaasan ruotsinkielisille. Miksi sitä sitten opiskellaan, Soininvaara pohtii Twitterissä.

–Olisi parempi, että osa opiskelisi ruotsia vapaaehtoisesti ja osaisi kunnolla, kun kaikki vastentahtoisesti ja huonosti, hän toteaa toisessa twiitissä.

Hallituksessa lähinnä perussuomalaiset ovat pitäneet kielikysymystä esillä.

RKP on vastustanut Vaasan sairaalapäivystyksen siirtoa Seinäjoelle, sillä puolue epäilee ruotsinkielisten potilaiden perusoikeuksien toteutumista Seinäjoella. Perussuomalaisten Simon Elo kommentoi asiaa saman suuntaisesti kuin Soininvaara.

– Folktingetin mukaan tutkinto ruotsinkielen osaamisesta ei riittävällä tavalla takaa hoitohenkilökunnan mahdollisuutta palvella ruotsiksi. Jos näin on, mitä virkaa on pakollisella ruotsinkielen opiskelulla, ihmettelee kansanedustaja Elo.

Perussuomalaiset perustivat marraskuussa kielipalautustyöryhmän. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho korosti perussuomalaisten tiedotteessa, että pakkoruotsi on epäsuosittua oppilaiden parissa, eikä monilla nuorilla ole tarvetta ruotsin kielen opiskeluun.

– Pakkoruotsista vapautumisen ensimmäinen askel otetaan ensi vuonna, kun alueellinen kielikokeilu käynnistyy eri puolilla Suomea. Olen perustanut työryhmän tarkkailemaan kokeilun edistymistä ja valmistelemaan suunnitelmaa siitä, kuinka kielivapaus voitaisiin toteuttaa eli pakkoruotsi lakkauttaa tulevaisuudessa koko Suomessa, Terho totesi.