Toimihenkilökeskusjärjestö STTK esittää puheenjohtajansa Antti Palolan suulla porrastusta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Aktiivimallia Palola sen sijaan kritisoi, vaikka STTK:n oma pääekonomisti Ralf Sund on tunnustautunut aktiivimallin isäksi.

Palola esittää, että ansiosidonnaisen porrastuksella työttömyysturva voitaisiin uudistaa kustannusneutraalisti.

”Kustannusneutraali työttömyysturvan uudistus voitaisiin toteuttaa painottamalla turvan tasoa alkupäässä, porrastamalla malli ja alentamalla turvan tasoa maltillisesti loppua kohti. Turvan kestoa ei pidä lyhentää”, Palola sanoi puhuessaan Helsingissä STTK:n edustajistossa.

Toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen (kok) suhtautuu ajatukseen myönteisesti.

”Antti Palolan esittämä ansiosidonnaisen porrastus lisäisi työllisyyttä tuhansilla, kun kuvan työllistyneiden piikki osin jo ennen 300/400 päivän työttömyyden rajapyykkiä, kuten nykyään tapahtuu. Toivottavasti luetaan Säätytalollakin”, Mykkänen tviittaa.

300/400 päivän piikillä tarkoitetaan sitä, että ansiosidonnaisella olevat hakevat työtä aktiivisimmin juuri kun ansiosidonnainen kausi on päättymässä.

Paljon parjattu aktiivimalli valmisteltiin työryhmässä, joka alkujaan pohti nimenomaan työttömyysturvan porrastusta, jota Palola nyt siis esittää.

Sundin mukaan STTK ehdotti, ettei leikkaus tulisi automaattisesti, vaan se olisi mahdollista estää omalla aktiivisuudella, minkä pohjalta syntyi lopulta vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli.

Sundin mukaan aktiivimallin taustalla on useita tutkimuksia, jotka osoittavat, että taloudelliset kannustimet toimivat. Työtön tutkitusti ”virkistyy työnhakuun”, kun hänen työttömyysturvansa uhkaa heikentyä, mikä näkyy Sundin mukaan myös tilaistoista. Tähän ilmiöön Mykkänenkin viittaa.

Talouselämän mukaan työmarkkinajärjestö SAK vastusti työryhmän aikaan työttömyysturvan porrastusta.

LISÄÄ AIHEESTA:

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Antti Rinteelle lisäapua aktiivimallin kaatamiseen? – VATT: Työllistymistä ei pystytä arvioimaan