Valtionyhtiö Posti tiedottaa, että sen hallitus on päättänyt siirtymäajan yksityiskohdista koskien käynnissä ollutta palkkakiistaa. Samalla Posti vahvistaa, että lajittelutoimintojen 700 työntekijää noudattavat 1.11.2019 alkaen Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta.

LUE MYÖS: Raivokas Posti-riita repesi kansanedustajan ja Teollisuusliiton välille – Riku Aalto: ”Mehän emme ole päättäneet Postin puolesta”

Palkka-asia koskee Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan lajittelutyöntekijöitä, jotka Posti on halunnut siirtää edullisemman työehtosopimuksen piiriin. Postin hallituksen mukaan näiden työntekijöiden kokonaispalkka säilyy ennallaan 31.1.2022 saakka. Posti siis pidentää siirtymäaikaa, sillä sen piti alun perin kestää maaliskuun 2020 loppuun asti.

Posti toteaa tiedotteessaan näin:

”Aiemmin viestitetyn mukaisesti Postin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoimintojen henkilöstö, yhteensä noin 700 henkilöä, siirtyi 1.9.2019 vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn ja noudattaa 1.11.2019 alkaen Teollisuusliiton Jakelua koskevaa työehtosopimusta. Muutoksella haetaan joustavuutta, jonka myötä lajittelutoiminnoissa voidaan paremmin vastata toimintaympäristön ja asiakastarpeiden nopeaan muutokseen.”

Posti tiedottaa näin huolimatta siitä, että neuvottelut työntekijöiden kanssa ovat olleet kesken. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) määräsi aiemmin aikalisän Postin aikeisiin siirtää työntekijät edullisemman sopimuksen piiriin.

Postin viestinnästä kerrotaan Uudelle Suomelle, että neuvotteluja käydään edelleen. Yhtiö ei toistaiseksi tarkenna, onko Teollisuusliiton sopimukseen siirtymisestä päästy sopuun työntekijäpuolen kanssa.

”Neuvottelut ovat kesken, ja tässä kohtaa meillä oli tämä tiedote, minkä laitoimme ulos”, Postin viestinnästä todetaan Uudelle Suomelle.

Valta päättää siitä, mihin työehtosopimukseen työntekijät kuuluvat, on Suomessa työnantajalla.

Siirtymä Teollisuusliiton sopimukseen siis toteutuu näiden 700 työntekijän osalta?

”Kyllä. Se, mikä tiedotteessa on, on meidän tämänhetkinen tietomme”, viestintähenkilö vastaa.

Ammattiliitto PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo Uuden Suomen haastattelussa, että Postin ilmoitus tuli liitolle yllätyksenä. ”Tämä on ihan täysin yksipuolinen ilmoitus, mitään sopua ei ole”, hän sanoo. LUE LISÄÄ: PAU yllätettiin pahasti: ”Tämä on ihan täysin yksipuolinen ilmoitus Postilta”

LUE MYÖS:

Uusi ulostulo Postin kilpailijoilta – Matkahuollon johtaja tarkisti palkkaeron: ”Se oli ensimmäinen järkytys”

Ay-pomo Antti Rinteen väläytyksistä: Jos tämä on bisnestä, postipalvelu loppuu kokonaan

Ministeri Sirpa Paatero: Valtion omistajapolitiikan periaatepäätös loka-marraskuussa, Postin palkkiolinjaus jo syyskuun lopussa