SAK:n liittojohtajien kokoontumisessa on mainittu jo useaan kertaan tänään sana ”yleislakko”. Etenkin SAK:n liitot ovat aloittaneet työtaisteluita vastalauseena hallituksen hankkeelle helpottaa henkilöperustaisia irtisanomisia pienissä yrityksissä.

Koska hallitus ei työtaisteluista huolimatta peräänny, SAK:n liittojohtajat pohtivat käynnissä olevassa kokouksessaan seuraavia toimia.

”Tämä on vasta alkua. Viimeisenä vaihtoehtona voimme aloittaa yleislakon”, sanoi Nina Päivärinta Teollisuusliiton mukaan.

AKT:n Vili-Petteri Adamsson mainitsi myös omassa puheenvuorossaan yleislakon. Kommentti sai raikuvat aplodit, mutta ”yleislakko” olikin Adamssonin puheenvuoron viimeinen sana.

Aihe nousi esiin myös yleisessä keskustelussa.

”Jos tarve vaatii, olemme valmiita menemään vaikka yleislakkoon”, sanoi yksi liittopäättäjistä puheenvuoronsa lopuksi.

”Vaalit ja yleislakko. Siinä aika pitkälti porukan viesti”, tviittaa liittopäiviä seurannut Jussi Kurppa.

SAK korostaa Twitterissä, että keskusjärjestölle lakko on viimesijainen keino, ja SAK:lle mieluisampi vaihtoehto olisi neuvotteleminen hallituksen kanssa. Neuvotteluiden ehdoksi se asettaa kuitenkin niin sanotun irtisamislain poisvetämisen, mihin maan hallitus ei aio suostua.

Liittojohtajien puheenvuoroissa ehdotettiin muun muassa viikon poliittista lakkoa ja polttoaineen jakelun keskeyttämistä keinoiksi pysäyttää hallituksen hanke. AKT ilmoitti torstaina, että se aloittaa maanantaina uudet, pitkäkestoiset työtaistelutoimet, jotka näkyvät muun muassa julkisessa liikenteessä. Lue lisää: AKT:n kova peli alkaa 8.10.2018 – IL: ”Näkyy heti Suomen satamissa, myös bussivuoroissa ja lennoissa”

Lue myös: SAK-yleisö räjähti nauruun Suomen Yrittäjien arviolle