Hoivayhtiöiden omistuksen keskittyminen pääomasijoittajien käsiin on noussut puheenaiheeksi Suomessa erityisesti Esperi Caren ja Attendon tapausten jälkeen. Niiden molempien suurin omistaja on ulkomainen pääomasijoittaja.

”Hoivayhtiöidenkin omistajiin kannattaa kiinnittää huomiota. Tarvitsemme lisää pääomia ulkomailta, mutta ulkomainen omistaja joskus ahnehtii tuottoa lyhytjänteisyydellään. Suomalainen kantaa vastuuta myös Suomesta. Miksi moni puolue karsastaa omistamisen vahvistamista Suomessa”, Marimekon ja Rovion hallitusten puheenjohtaja, hallitusammattilainen ja Marimekon entinen toimitusjohtaja Mika Ihamuotila ihmettelee Twitterissä.

”Hyvä suomalainen omistaja on usein vastuullinen ja pitkäjänteinen. Sitä ei Suomessa vielä ymmärretä”, hän jatkaa tviitistään syntyneessä keskustelussa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin entinen toimitusjohtaja, sdp:n eduskuntavaaliehdokas Aki Lindén nostaa esiin Mediuutisten uutisen, jonka mukaan Esperi Care erottui 10 vuotta sitten edukseen hoivayritysten joukossa.

”Pääomasijoittajan omistuksessa (10% tuottovaatimus) kehitys on kulkenut huonoon suuntaan. Sote-sektorille tarvitaan ”non-profit-private” -yrityksiä, ei ”for-profit-private””,Lindén linjaa Twitterissä.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) näkee, että julkisen tehtävä on tuottaa mahdollisimman hyviä palveluja, yksityisen tehtävä on tuottaa mahdollisimman suurta voittoa omistajille.

”Jollain tämä voitto tehdään. Se tehdään joko heikommilla palveluilla, polkemalla palkkoja tai nostamalla maksuja. Todennäköisesti näillä kaikilla”, hän huomauttaa Twitterissä.

Arhinmäki pitää pääomasijoittajien mukaantuloa kohtuullisen uutena ilmiönä.

”Pk-yritysten ihmiskasvoinen yrittäminen on muuttunut kasvottomaksi bisnekseksi. Tämän ilmiön varjopuolia nyt näemme uutisotsikoissa.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Pääomasijoittajien roolin nosti esiin lauantaina viestintäyhtiö Kreabin toimitusjohtaja, entinen kansanedustaja ja Liike Nytin perustajiin kuuluva Mikael Jungner . Lue tarkemmin: Mikael Jungner lataa suorat sanat: ”Vanhusten hoidon ongelma on pääomasijoittajissa - maanpäällinen helvetti on taputeltu”

Suomessa on alkuvuoden aikana jouduttu keskeyttämään kahden yksityisen hoivakodin toiminta. Länsi-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina keskeyttää Attendon Alavudella sijaitsevan hoivakoti Pelimannin toiminnan väliaikaisesti ja Valvira keskeytti tammikuun lopussa Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Caren pyörittämän Hoivakoti Ulrikan toiminnan. Lisäksi Esperi Care sulkee maanantaina Helsingissä toimineen Esperi Yhteiselon täysi-ikäisille tarkoitetun osaston kokonaan.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen kertoo, että yhden osaston sulkemisen taustalla on kaksi kaupungin tekemää tarkastuskäyntiä.

Lue lisää:

Jo toisen hoivakodin toiminta keskeytetty: ”Korjaavat toimenpiteet on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä”

Uusi Esperi Care –tapaus järkyttää: ”Tämä huutolaismarkkina on lopetettava”

Sekä Attendon että Esperi Caren suurimmat omistajat ovat pääomasijoittajia. Ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Nordstjenan omistaa Attendosta 15,91 prosenttia. Se on myös esimerkiksi suomalaisen rakennuskonevuokraaja Ramirentin suurin omistaja 20 prosentin osuudellaan ja ruotsalaisyhtiön salkussa on lisäksi muun muassa rakennusyhtiö NCC:tä ja keittiövalmistaja Nobiaa.

Esperi Caren suurin omistaja on brittiläinen pääomasijoittaja ICG. ICG:n managing director, Esperi Caren hallituksessa istuva Timo Larjomaa on kertonut, ettei hän ollut tietoinen yhtiön Kristiinankaupungissa pyörittämän hoivakodin ongelmista ennen kuin asia tuli julkisuuteen. Lue myös: Esperi Caren pääomistaja: Ongelmista ei tiedetty mitään ”ennen kuin asia lävähti julkiseksi”