Intialainen 29-vuotias Venakata Malepati on kotoisin Andhra Pradeshin osavaltiossa sijaitsevasta Porumamillan kylästä. Hän on ammatiltaan koodari, joka on valmistunut intialaisesta huippuyliopistosta.

Nyt Malepati on saanut työtarjouksen tamperelaiselta teknologia-alan yritykseltä.

”Olen asunut Saksassa aikaisemmin ja muutto Eurooppaan on aina ollut haaveissani. Suomessa on korkea teknologiaosaaminen ja siellä arvostetaan kaltaisiani ammattilaisia”, hän sanoo.

Malepati on juuri niitä työntekijöitä joita Suomi tarvitsee koodaripulaa paikkamaan. Korkeasti koulutettu ja takanaan useamman vuoden työkokemus autoalan ohjelmistojen parissa.

Kaikki sai alkunsa kun Suomeen Intiasta it-alan työntekijöitä rekrytoiva headhunter otti mieheen yhteyttä alkukesästä. Haastattelut tehtiin etänä, Malepati sai tarjouksen pysyvästä työpaikasta heinäkuussa ja työlupapaperit laitettiin vetämään syyskuun alussa.

”Laitoin kaikki tarvittavat paperit ulkoministeriön verkkosivujen kautta sisään. Koko prosessi vaikutti vähän vanhanaikaiselta ja hankalalta. Mitään muuta tietoa en ole saanut sen jälkeen kuin sen, että prosessi voi kestää 2-3 kuukautta”, hän kertoo.

Malepatille Suomen viranomaisten hiljaisuus oleskelulupa-asian edistymisestä aiheuttaa huolta. Bangaloren teknologiakaupungissa tällä hetkellä asuva mies elättää vaimonsa lisäksi myös ikääntyvät vanhempansa sekä isovanhempansa. Eli yhden miehen palkasta on intialaiseen tapaan riippuvainen useampi henkilö.

Malepati onkin nyt jäänyt kahden työpaikan loukkuun.

”En voi irtisanoa itseäni nykyisestä toimesta, koska minulle ei ole kerrottu kuinka kauan työlupaprosessi kestää. En voi myöskään kertoa uudelle työnantajalleni milloin pystyn aloittamaan, saati sitten aloittamaan muuttotoimia.”

Koko suku. Intiassa on tyypillistä, että suurtakin perhettä elättää yksi ihminen.

Malepatin uusi työnantaja, jonka nimeä hän ei halua julkisuuteen, on ollut ymmärtäväinen asian suhteen, vaikka ulkomaisen työntekijän odottelu voi koitua yritykselle turhauttavaksi ja kalliiksi.

”He tuntuvat tietävän prosessin hitauden ja ovat olleet mukana tukemassa minua.”

Ammattitaitoisista maahanmuuttajista odotetaan apua Suomen kovaan teknologia-alan osaajapulaan. Mutta prosessin hitaudesta on viime aikoina noussut keskustelua Suomessa ja monet alan huippunimet, kuten pelialan konkari, Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen ovat julkisesti kritisoineet tilannetta.

Lue lisää:

Kanadaan vastaavanlaisen työviisumin saanti kestää alle neljä viikkoa. Vaarana on, että Malepatin kaltaista osaajat muuttavat maihin, jossa viisumien käsittely on tehokasta, nopeaa ja läpinäkyvää.

Tällä hetkellä oleskelulupaa odottelee pelkästään Intiasta satoja Malepatin kaltaista korkeasti koulutettua osaajaa. Viime vuonna Suomeen myönnettiin 829 intialaiselle eritysasiantuntijaviisumi.

Maahanmuuttoviraston Migrin mukaan jonotus johtuu resurssipulasta. Hallitus on luvannut ulkomaisten osaajien houkutteluun lisää panoksia ja yrittää kutistaa oleskelulupien käsittelyajan kuukauteen vuoteen 2023 mennessä.

Puoliso. Malepati toivoo pystyvänsä tuomaan vaimonsa Suomeen jossain vaiheessa.

Malepati on kuitenkin rauhallinen asian suhteen. Mies haluaa asettua Suomeen pysyvästi ja tuoda vaimonsakin sinne. Tämäkin prosessi tosin saattaa viedä aikansa, jopa kahdeksan kuukautta.

”Olen lukenut paljon Suomesta ja pohtinut, millainen on uusi elämäni Suomessa.”

Suomessa talvi odottaa jo nurkan takana ja Malepatikin miettii tarvitsemiaan talvivarusteita. Vaikka miehen uusi elämä antaa odottaa itseään, se ei Malepatin innostus Suomea kohtaan ole lannistanut.

Lue myös:

”Teillä on yhteiskunta, joka on tunnettu tasa-arvoisuudestaan, ja jossa kaikille annetaan samanlaiset mahdollisuudet”, mies sanoo. ”Elämä siellä on varmasti erilaista kuin Intiassa.”

Odotusta. Intialainen Venkata Malepati perheineen jännittää, saako mies pian oleskeluluvan Suomeen.