Postin työkiistassa annettu sovintoesitys kaatui tiistaina ammattiliitto PAU:n hylkäykseen. Sekä PAU että työnantajaa edustava Palta kertoivat, että suurin syy hylkäykseen oli pakettilajittelijoiden asia, eli Postin päätös siirtää 700 pakettilajittelijaa uuden, halvemman työehtosopimuksen piiriin.

PAU ilmoitti jo etukäteen, että mikäli sopu halutaan saada aikaiseksi, täytyy pakettilajittelijoiden ”tulla takaisin” PAU:n työehtosopimuksen piiriin.

Nyt asiaan ottaa kantaa valtionyhtiö Posti itse. Se toteaa, että ”Paltan ja PAU:n välisissä työehtosopimusneuvotteluissa on noussut esiin Postin pakettilajittelijoiden siirtyminen 1.11.2019 toisen työehtosopimuksen piiriin, jossa työnantajapuolta edustaa Medialiitto”. Postin mukaan asia ei kuulu näihin neuvotteluihin.

”Medialiitto ja Teollisuusliitto ovat sopineet pakettilajittelijoiden työehdoista ja siitä, että palkat säilyvät ennallaan tammikuun 2022 loppuun saakka. Asia ei siis ole Paltan neuvoteltavissa, sillä se käy neuvotteluja vain omien jäsentensä puolesta”, Posti tiedottaa.

LUE MYÖS:

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto korostaa, että uudessa sopimuksessa Posti on ”taannut” palkat – siis turvannut ne nykytasolle – henkilökohtaisella tasolla yli kahdeksi vuodeksi. Tätä siirtymäaikaa pidennettiin, kun tes-siirrosta nousi laaja kohu.

”Haluamme maksaa kilpailukykyistä palkkaa ja olen täysin vakuuttunut, että uusi palkkamallimme turvaa palkat myös tuon yli kahden vuoden siirtymäkauden jälkeen. Kenenkään palkka ei ole romahtamassa. Työntekijöillä on mahdollisuus tienata myös nykyistä enemmän”, Kuusisto sanoo tiedotteessa.

”Postialan murros ei katoa mihinkään ja pakettilajittelijoiden siirtoa koskevat päätökset on tehty valtion omistajaohjauksen tuella. Paltan ja PAU:n neuvotteluiden ja sovun jarruttaminen tämän yksittäisen ja jo päätetyn asian takia on kohtuutonta”, Kuusisto jatkaa.

Pakettilajittelijoiden sopimustilanteeseen viittasi myös Palta osapuolten tultua ulos valtakunnansovittelijan luota ja PAU:n hylättyä sovun.

”Meillä ei ole mahdollisuutta käydä neuvotteluita muiden kuin omien jäsentemme puolesta eikä kysymys pakettilajittelijoiden siirrosta edes ole työehtosopimuksilla ratkaistava asia. Pakettilajittelijoiden tilanteen kytkeminen Paltan ja PAU:n neuvotteluihin on puhdasta järjestöpolitiikkaa”, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi.

Postin mukaan pakettilajittelijoiden palkkojen ”siirtymäaika on pitkä ja sen aikana varmistetaan yhdessä henkilöstön kanssa, että mallista tulee varmasti toimiva ja työntekijät voivat totutella uuteen palkkamalliin”.

Mallissa jokaiselle työntekijälle maksetaan tuotantopalkkiota työehtosopimuksen mukaisen taulukkopalkan päälle, Posti kertoo. Tällä muutoksella on Postin mukaan valtion omistajaohjauksen tuki.

LUE MYÖS: