Yleisradion entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner (sd.) puolustaa kohun keskelle joutunutta Ylen vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä.

–Kaikille nyt Atte Jääskeläistä tiukasti arvosteleville haluan muistuttaa, että Atte on Suomen selkeästi lahjakkain journalistisen tekemisen strateginen osaaja. Aten pois vaatiminen olisi kuin vaatisi Steve Jobsia ulos Applelta. YLEn kilpailijoille arvokas voitto, YLEn ystäville karvas tappio, Jungner kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Ylen johdon kerrotaan rajoittaneen pääministeri Juha Sipilää (kesk.) koskevaa uutisointia viime viikolla sen jälkeen, kun Sipilä oli lähettänyt 20 sähköpostia Ylen toimittajalle Salla Vuorikoskelle ja Jääskeläiselle suututtuaan Ylen julkaisemasta uutisesta. Lue kaikki kohua koskevat uutiset täältä.

Jungnerin mielestä tekemisen prosesseissa ja työkulttuurissa olevia ongelmia ei kannata missään yrityksessä henkilöidä.

–Henkilöiden vaihtaminen ei näissä tilanteissa useimmiten ratkaise itse ongelmaa. Päinvastoin, se hidastaa ongelman ratkaisua luomalla illuusion siitä, että henkilövalinta korjaisi systeemi-ongelmia. YLEn tämän hetkisen journalistisen haasteen ratkaisu löytyy viilaamalla talon sisäisen journalistisen vuorovaikutuksen rutiineja, Jungner kertoo.

Hän ehdottaa, että päätöksenteon hierarkiaa madallettaisiin.

–Yksi ratkaisu voisi olla madaltaa journalistisen päätöksenteon hierarkiaa ja jakaa päätösvaltaa alemmas organisaatiossa. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että jos toimittajan ja päätoimittajan/uutispäällikön näkemykset eroavat toisistaan, annetaan päätösvalta kiistassa kolmannelle osapuolelle, tuottajalle. Tuottaja ratkaisisi kiistan kuunneltuaan ensin toimittajan ja päätoimittajan/uutispäällikön näkemykset. Tämä eriyttäisi ongelmien ratkaisun hierarkiasta, Jungner kertoo.

Jungner kertoo itse palkanneensa Jääskeläisen johtamaan Ylen uutistoiminnan muutosta.

–Olen työskennellyt hänen [Jääskeläisen] kanssaan vuosia. Arvostan Attea suuresti ja olen toki samalla jäävi häntä arvioimaan. Silti väitän, että somessa nyt leviävät vihjaukset Aten keskustalaisista motiiveista ovat katteettomia ja väärään ihmiskuvaan perustuvia, Jungner kirjoittaa.

–Atte on äärimmäisen arvo-ohjautuva ja journalistisen etiikan läpitunkema. Ainoa puute lienee Aten empaattisuus. Hän kun näkee ja tuntee myös mediamyllerryksen kohteen inhimillisen ulottuvuuden, journalismin kohteen paineet ja tuskan. Siitä kumpuaa nytkin nähty kohtuuden eetos. Tuon puutteen soisi yleistyvän laajemminkin päätoimittajakunnassa, hän toteaa.

Lue myös: Ylen toimittaja kertoi poikkeuksellisesta ratkaisusta: "Sipilä-teksti on yhä piirongin laatikossa"