Tohtoreitakin piinaa nyt Suomessa työttömyys.

Tieteentekijöiden liitto kertoo, että akateeminen ja erityisesti tohtoreiden työttömyys on kasvanut jyrkästi viime kuukausien aikana. Elokuussa työnhakijana oli 912 työtöntä tohtoria, mikä tarkoittaa 30 prosentin kasvua viime elokuusta.

– Tohtorityöttömyys on revennyt uusiin lukuihin: kahden viime vuoden aikana työttömien tohtoreiden määrä on lähes kaksinkertaistunut, toteaa Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja ja Nuorten tutkijoiden työryhmän puheenjohtaja Ulla Aatsinki tiedotteessa.

Erityisen huolestuttavana liitto pitää sitä, että Akavan tilastojen mukaan tutkijakoulutuksen saaneilla yli vuoden mittaiset työttömyysjaksot ovat yleisempiä kuin minkään muun koulutuksen saaneilla. Huolestuttavan kehityksen takana on muun muassa pitkäjänteisen tutkimusrahoituksen niukkuus ja kilpaillun rahoitusosuuden kasvu, Aatsinki kertoo.

Tieteentekijöiden liitto vaatii valtiovallalta toimia tilanteen ratkaisemiseksi. Viime vuonna valmistui 1724 uutta tohtoria, joista alle kolmannes voi sijoittua yliopistouralle.

– Tieteentekijöiden liitto ei ymmärrä, miksi koulutuksen merkitystä korostavassa yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä ei osata hyödyntää tohtoreitten laajaa osaamista, liitto ihmettelee.