Kaikki sai alkunsa Iltalehden julkistamasta Kelan laskelmasta, jonka mukaan 18-vuotias helsinkiläinen nuori, joka on terve, työtön ja asuu yksin vuokra-asunnossa kuittaa kuukaudessa jopa noin 1 100 euron tuet

”Tällaisissa tempaisuissa jää aina selittämättä, miksi Pohjoismaissa työllisyys on korkeampaa ja köyhyys vähäisempää kuin useimmissa ’kannustavamman’ sosiaaliturvan maissa. Sellaista yhteiskuntaa ei ole vielä keksitty, jossa kukaan ei syrjäytyisi. Jos tämä olisi hoidettavassa kiristämällä sosiaaliturvalainsäädäntöä niin näitä menestystarinoita olisi varmasti ulkomailla kopioitavaksi”, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) erityisavustaja Juho Orjala kommentoi Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen vastaa, että sosiaaliturva voi olla parempi, jos se velvoittaa.

”Tässä näkyy Suomen vasemmiston nihilistinen rahapakkomielle. Sosiaaliturva ajatellaan Pohjoismaissa valmentamiseksi ja kunnossa pitämiseksi. Se sisältää myös vaativuutta ja työetiikkaa: ota vastuu itsestäsi, se on velvollisuutesi.”

Orjala puolestaan syyttää Vartiaista älyllisestä epärehellisyydestä.

”Teille velvoittavuuden lisääminen ei näytä riittävän, koska esitätte työttömyysturvan, asumistuen ja toimeentulotuen leikkaamista. Tuo ajattelunne, jossa näitä voidaan ongelmattomasti leikata työllisyysvaikutuksien vuoksi johtaa hyvinvointivaltion lakkauttamiseen. Toiseksi Juhana, politiikkasi on älyllisesti epärehellistä. Olet toistuvasti väittänyt, että vahvemmalla velvoittavuudella voidaan turvata etuuksien korkeampi taso, mutta koska ette aidosti usko velvoitteiden tehoon, esitätte samalla tasoleikkauksia.”

Aikaisemmin sunnuntaina kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman vaatii, että sosiaaliturvan uudistuksessa tehdään loppu ”perusteettomalle sosiaalituilla elämiselle”.

”Sosiaaliturvan uudistaminen alkaa kreivin aikaan. Suomen sosiaaliturvan passivoiva vaikutus on kauan tunnettu tosiasia. Maallamme ei ole varaa köllöttely-yhteiskuntaan, jossa työkykyiset ja -ikäiset voivat valita jäädä elämään sosiaalituilla. Jokainen ymmärtää, että jos systeemi tarjoaa ilmaista, käytännössä lähes vastikkeetonta rahaa 1100 euroa kuussa, moni siihen mahdollisuuteen tarttuu”, hän kommentoi kohun nostattanutta Kelan laskelmaa tiedotteessaan.

Lue lisää:

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus käynnisti perjantaina sosiaaliturvan uudistamisen ja asetti tätä varten parlamentaarisen komitean.

Lue myös: