Raiskauslainsäädännön muutosta ajavan Suostumus2018-kampanjan vastuuhenkilöt ja muun muassa oppositiopuolue Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson riemuitsevat oikeusministeriön aloitteesta, joka edistää kampanjan tavoitteita.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) tiedotti tänään, että oikeusministeriö ryhtyy selvittämään raiskauslainsäädännön uudistamista. Tavoitteena on vahvistaa suostumuksen asemaa raiskauksen tunnusmerkistössä tekemällä tarvittavat muutosehdotukset, jotta sukupuoliyhteys ilman toisen suostumusta on aina rangaistavaa. Lisäksi selvitetään, voidaanko suostumuksen asemaa tunnusmerkistössä vahvistaa muilla keinoin. Lue lisää: Raiskauslait halutaan uusiksi – Ministeriö: Suostumuksen asema vahvistuisi

”Suostumus2018 etenee pitkän työn jälkeen! Valtava kiitos kaikille aloitteen allekirjoittajille ja tukijoille. Ei tarkoittaa aina ei, ja on todellakin korkea aika tunnistaa tämä myös laissa”, iloitaan kampanjan Twitter-tilillä.

”Vielä vuosi sitten oikeusministeri kutsui tätä ’elämälle vieraaksi’ – nyt raiskauksen määritelmää laissa ollaan muuttamassa suostumukseen perustuvaksi! Valtava kiitos kaikille aloitteen allekirjoittajille ja tukijoille”, jatkaa kampanjan vireillepanija, Vihreiden nuorten vaikuttaja Iiris Suomela.

Hän viittaa ministeri Häkkäsen huomiota herättäneeseen lausuntoon haastattelussa. Lue lisää: Kansanedustajat vaativat raiskauslakiin muutosta – Ministeri SK:ssa: ”Elämälle vieras”

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on tyytyväinen selvityksen käynnistämiseen.

”Tämä on hyvä uutinen! Oikeusministeriö selvittää lisäksi suostumusperustaisuuden lisäämistä raiskauksen tunnusmerkistöön, mitä Suostumus-kampanja on ajanut”, hän viestii.

Suostumus2018-kampanja pyrkii muuttamaan raiskauksen rikosoikeudellisen määritelmän ”jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi”.

”Tällä hetkellä raiskauksen määritelmä perustuu käytettyyn väkivaltaan tai sen uhkaan. Me haluamme, että raiskaus määritellään suostumuksen puutteen kautta”, kampanjan sivuilla todetaan.

Suostumusperustaisessa mallissa seksiin ja sukupuoliseen kanssakäymiseen olisi annettava selvä suostumus.

Asiaan liittyviä Twitter-reaktioita alla.