Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja vaatii pikavippien kieltämistä lailla. Kataja perustelee yllättävää avausta sillä, että pikavippejä tarvitsevalla ihmisellä ei ole varaa niihin.

–Jos ihminen ei saa muuta luottoa kuin pikavippejä, hänellä ei voi olla varaa niihin. Jos taas on varaa pikavippeihin, on mahdollisuus myös edullisempaan lainaan. Pikavippibisnes perustuukin siihen, että ihmisen hätää tai heikkoa harkintakykyä käytetään hyväksi, sanoo Kataja kannanotossaan.

–Ei ole ihme, että pikavippi houkuttaa, jos jääkaapissa palaa vain valo ja lompakko on tyhjä. Sivistysvaltiossa keinot ongelman korjaamiseen on kuitenkin löydettävä ilman, että ongelmat syvenevät entisestään.

Katajan mukaan pikavipit ”houkuttelevat velkaantumaan kevytmielisesti ja lisäämään velkataakkaa yli lainanottajan maksukyvyn”. Tämä ajaa lainananottajat syrjäytymiseen tai harmaan talouden piiriin, Kataja katsoo.

Ulostuloa voinee pitää erikoisena kokoomuslaiselta. Kataja perusteleekin vapaan markkina-ajattelun vastaista avausta vastuullisuudella.

–Vastuullisessa markkinataloudessa tulee olla rohkeutta kieltää toiminta, jonka sosiaaliset ja kansantaloudelliset haitat ovat paljon suuremmat kuin henkilökohtaiset hyödyt. Pelkästään kysyntä ei saa määrätä mitä tuotteita ja palveluita voi tarjota, toteaa Kataja.

Eri rajoitusehdotukset, esimerkiksi ikärajat, merkitsevät Katajan mukaan vain osittaista epäkohtien korjaamista.