Presidentinvaalien ennakkoäänestys on ollut ennätyksellisen vilkasta, arvioi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Uudelle Suomelle.

Tiistaiaamuun mennessä vaaliuurnilla on käynyt jo lähes 30 prosenttia – tarkalleen 29,9 prosenttia – äänioikeutetuista. Se tarkoittaa 1 269 731 ääntä.

Ennakkoäänestys on Jokisipilän maanantaisen arvion mukaan 2–3 prosenttiyksikköä aktiivisempaa kuin viime presidentinvaaleissa vuonna 2012.

–Trendinä on ollut kaikissa meidän vaaleissa se, että ennakkoäänestyksen suhteellinen suosio on kovasti kasvanut koko vuosituhannen ajan, Jokisipilä sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa jo pidemmän aikaa on ollut käynnissä muutos, jonka mukaan äänijakauma painottuu ennakkoäänten hyväksi. Näin ollen poikkeuksellinen ennakkoäänestysvilkkaus ei välttämättä kerro mitään lopullisesta äänestysprosentista, sillä vaalipäivänä kansa saattaa silti jäädä kotiin.

Toistaiseksi kuitenkin pelot siitä, että varmaksi povattu vaalitulos jättäisi äänestysprosentin alhaiseksi, näyttävät turhilta.

Kuka ehdokkaista hyötyy asetelmasta?

Jokisipilä vastaa, että tyypillinen ennakkoäänestäjä on kaupunkikeskustojen ulkopuolella asuva yli 65-vuotias henkilö.

–Jos miettii, keitä maalla asuvat eläkeläiset äänestävät, niitä ehdokkaita se suosii.

Isoista puolueista keskusta on eduskuntavaaleissa pärjännyt aina ennakkoäänissä paremmin kuin demarit tai kokoomus. Jokisipilän mukaan keskustan vahvoilla kannatusalueilla jo välimatkat äänestyspaikoille voivat vaikuttaa ennakkoäänestysaktiivisuuteen, kun äänestäminen hoidetaan samalla, kun ”on kylille muuten asiaa”.

–Väyrynen ja Vanhanen ehkä tässä nyt sitten suhteessa tulevat pärjäämään ennakkoäänissä paremmin kuin vaalipäivän äänissä. Toisaalta Väyrynen on myös pystynyt loppukireihin, Jokisipilä sanoo viitaten vuoden 2012 presidentinvaaleihin, jolloin Väyrysen gallup-lukemat povasivat Väyryselle paljon toteutunutta pienempää kannatusta.

Satakunnassa on äänestetty erittäin vilkkaasti, sillä jo yli 36 prosenttia vaalipiirin äänioikeutetuista on antanut äänensä. Jokisipilä ei kuitenkaan lukujen perusteella uskalla lähteä puhumaan Laura Huhtasaari -ilmiöstä. Hän huomauttaa, että yleisellä tasolla kukin ehdokas tapaa saada kotipaikallaan vahvaa kannatusta.

Kokoomuspuolueen entinen suunnittelupäällikkö, nykyisin Ellun Kanat -viestintätoimistossa työskentelevä Jukka Manninen ennakoi viikonloppuna, että näissä vaaleissa syntyy uusi ”ennakkoäänten Suomen ennätys”. Maanantai oli kuitenkin hänen ennakoimaansa hiljaisempi äänestyspäivä. Tiistaina eli viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä tarvitaan 259 726 ennakkoääntä, että vuoden 2012 presidentinvaalien ennätys (vaalin toisella kierroksella 1 527 737 ennakkoääntä eli 36,6 prosenttia äänioikeutettujen äänistä ennakkoon) ylittyy. Toisaalta ensimmäisen kierroksen ennakkoäänet jäivät tuolloin 1 389 904 ääneen eli 33,3 prosenttiin. Tämä ylittynee.

Manninen on myös pohtinut Uuden Suomen kysyessä, kenelle ennakkoääniä mahdollisesti tulvii.

– Ennakkoon äänestävät ihmiset, jotka ovat varmoja ehdokkaastaan. Tämä, yhdistettynä gallupeihin, viittaa siihen, että [jatkokautta hakevaa Sauli] Niinistöä äänestetään. Jos hakee vaihtoehtoisia teorioita, niin Huhtasaaren menestys vaalikoneissa on kiinnostava ilmiö, Manninen pohtii Twitterissä.

Lue lisää vaaleista:

Sauli Niinistö älähti Väyryselle: ”Todellako pidit ministerisalkkua noin tärkeänä? Minusta se on käsittämätöntä!”

Väyrynen: Sauli Niinistö joutuu vastaamaan näihin kysymyksiin viimeistään toisella kierroksella”

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”

Presidenttiehdokkaat paljastivat terveystietonsa – Niinistö: Olen yhä nikotiiniriippuvainen

Laura Huhtasaari vaaliennusteesta: ”Kyllä minä vielä Paavon päihitän”