Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd) heitto työajan lyhentämistä on kerännyt laajalti huomiota. Hän on kirjoittanut Aamulehteen mielipidekirjoituksen aiheesta.

Marin heitti sdp:n 120-vuotisjuhlan paneelikeskustelussa Turussa, että neljän päivän työviikko tai kuuden tunnin työpäivä voisi olla seuraava askel. Vastaus oli kysymykseen tulevaisuuden visoista, joita puolueen tulisi tavoitella.

Tämä herätti huomiota laajalti huomiota eri medioissa.

LUE LISÄÄ: Ministeri Sanna Marinilta hurja ehdotus: ”4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä – Seuraava askel”

Nyt Marin kirjoitti Aamulehden mielipidekirjoituksessa olevansa tyytyväinen aiheesta heränneeseen keskusteluun. Lisäksi hän kirjoittaa historiasta eli siitä, kuinka työaika on lyhentynyt merkittävästi viimeisen sadan vuoden aikana samalla, kun työn tuottavuus on parantunut.

”Työajan lyhentäminen kahdeksaan tuntiin päivässä on ollut sosiaalidemokraattisen liikkeen keskeisimpiä yhteiskunnallisia tavoitteita ja se on saavutettu määrätietoisen työn tuloksena.”

”Neljän päivän työviikko tai kuuden tunnin työpäivä elämiseen riittävällä palkalla voi joidenkin mielestä kuulostaa utopistiselta ja mahdottomalta. Niin ajateltiin aikoinaan myös viiden päivän työviikosta ja kahdeksan tunnin työpäivästä.”

Marinin mukaan työelämän ja yhteiskunnan muuttuessa aikoinaan mahdottomasta tuli totta. Hän ajattelee, että työaika tulee tulevaisuudessa lyhenemään, kun teknologia kehittyy ja työn tuottavuus paranee.

LUE MYÖS: Ministerin avaus 4 päivän työviikosta epäilyttää hallituskumppaneita – ”Pikemminkin työtä pitää Suomessa lisätä”

Lisäksi ministeri kirjoittaa, kuinka työajan lyhentäminen on itsessään parantanut työn tuottavuutta.

”Lyhyempää työaikaa on kokeiltu esimerkiksi Ruotsissa ja sillä on ollut myönteinen vaikutus työn tuotavuuteen. Samanlaisia tuloksia on saatu Suomessa 1990-luvun lopulla tehdystä kokeilusta.”

"Esimerkiksi Nokian Renkaiden tuottavuus parani kokeilun myötä 33 prosenttia. Putkiyhtiö KWH Pipe kasvatti tuottavuuttaan 42,2 prosenttia ja sen tuoteyksikkökustannus laski. Tuottavuus kasvoi niin paljon, että yhtiöt pystyivät ongelmitta maksamaan kuuden tunnin työpäivästä kahdeksan tunnin palkan.”

Pääministeri Antti Rinne (sd) puolestaan kommentoi Marinin puheita Ilta-Sanomille. Rinne totesi olleensa itse paikalla tilaisuudessa ja ymmärtäneensä Marinin puheet oikein. Kyse oli Rinteen mielestä tulevaisuusvisiosta, joista voi keskustella.

”Tässä on sama tilanne kuin silloin, kun kahdeksan tunnin työpäivää lähdettiin viemään eteenpäin. Ei siihenkään kukaan silloin uskonut. En minä osaa sanoa, toteutuuko tuo tavoite koskaan. On hyvä, että erilaista keskustelua työelämänkin ympärillä käydään”, Rinne sanoi Ilta-Sanomille Reykjavikissa.

LUE SEURAAVAKSI:

Valittaisiinko Suomeen perussuomalainen pääministeri? Ex-puoluesihteeri Mikael Jungner jyrkkänä: ”Ei valita”

Petteri Orpolta suora viesti Jussi Halla-aholle: ”Suomen suosituin puolue – se tuo vastuun”

Kokoomuslainen ihmettelee Rinteen ja Lintilän verokiistaa: ”Vahva tuki pääministerille!”

Keskustakonkari avautuu Sipilän hallituksen kovasta linjasta Ylellä: ”Se oli keskustalaisittain väärä päätös”

TE: Ex-ministeri Suvi Lindénin johtamien yhtiöiden hämmentävät luvut julki – Liikevaihtoa 5000 euroa ja tappiota miljoonia

Analyysi: Onko Mika Lintilä nyt pelottavan oikeassa?

Kesätyöaika 6,5 h: Sanna Marinin ”utopia” oli totta vielä pari vuotta sitten Veikkauksessa