Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara (sd.) kritisoi kovin sanoin pääministeri Juha Sipilän hallituksen maakuntauudistusta. Historiantutkija Jalovaara huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, että kaupungistumisen jarruttaminen vain vaikeuttaa Suomen mahdollisuuksia.

Jalovaara kiittää Helsingin pormestarina aloittavaa Jan Vapaavuorta (kok.), joka kutsui aiemmin Helsingin Sanomien haastattelussa maakuntauudistusta haitallisimmaksi uudistukseksi miesmuistiin.

– Kiitokset Helsingin tulevalle pormestarille Jan Vapaavuorelle (kok.) ikävän totuuden lausumisesta ääneen koskien Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaavailemaa maakuntauudistusta (HS 27.5.), Jalovaara kirjoittaa.

Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti Jalovaara huomauttaa, että hallituksen yritys ”kääntää kelloja taaksepäin kaupungistumis­kehityksessä vaikeuttaa Suomen mahdollisuuksia säilyttää tule­vaisuudessa elinvoimaisuutensa”.

–Se on haitallinen myös muiden kuin suurten kaupunkien kannalta. Kaupungistuminen on glo­baali megatrendi, jonka etenemistä Suomessa pitäisi mieluummin tukea elinkeinopolitiikalla kuin yrittää vaikeuttaa kehitystä. Historia osoittaa, että nämä yritykset eivät ole ennenkään onnistuneet.

–Nyt on jo selvää, että kokoomus maksoi sote-valinnanvapaudesta keskustalle kovan hinnan. Tämä tulee myös uuden hallintoportaan pystyttämisen kautta hyvin kalliiksi.

Jalovaara viittaa arvioihin siitä, että hallituksen sorvatessa sote-ratkaisuun kompromissia kokoomus sai läpi haluamansa valinnanvapauden mallin. Samalla keskusta sai puolueiden vaihtokaupassa läpi ajatuksensa maakuntauudistuksesta sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen siirtämisestä maakunnille ja erillisen maakuntahallinnon alle.

Lue lisää: Politiikan tutkija: ”Tilanne on keskustan kannalta huolestuttava”