Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Anne Meskanen arvioi tänään Ylen Ykkösaamussa, että Afganistanista tulee EU-Eurooppaan ”nimenomaan” elintasopakolaisia.

- Sieltä eivät suinkaan tule ne köyhät ja heikoimmat, vaan pikemmin osa hyvin koulutettua keskiluokkaa. Tämä on vakava ongelma Afganistanille, koska hehän kärsivät aivovuodosta, Meskanen sanoi.

Toimittajan tähdentäessä, että kyse on siis elintasopakolaisista, totesi suurlähettiläs vain:

- Nimenomaan.

Afganistan on Irakin ohella se maa, josta Suomeen tulee tällä hetkellä eniten turvapaikanhakijoita.

Entinen poliitikko, tutkija Eija-Riitta Korhola kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että Meskanen ”tuli sanoneeksi ääneen sen, mikä Eurooppaan syntyneessä pakolaiskriisissä on vialla”.

- Kenenkään oikeutta tavoitella parempaa ja turvallisempaa elämää ei voi paheksua, se piirre on geeneissämme. Mutta on kokonaan eri asia, pitäisikö tämä kustantaa veronmaksajien rahalla ja pitääkö siihen liittää asyylioikeus, Korhola kirjoittaa.

Korhola harmittelee suomalaisen keskustelun mustavalkoisuutta.

- Yritän kerta toisensa jälkeen sanoa, että haluan suomalaisten säilyvän myötätuntoisena ja vieraanvaraisena kansana, joka ottaa sydämellisesti vastaan hädänalaisen. Samalla käytän kansalaisen oikeuttani sanoa, että olen pettynyt päättäjiin pakolaiskriisin heikosta hoidosta ja huonosta kohdennuksesta, ja kannustan pikaisiin korjaustoimiin, Korhola kirjoittaa.

Korholan mielestä ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ennusti tulevan ongelman jo aikoja sitten, ja Räsästä olisi pitänyt kuunnella.

Korholan mukaan Räsänen varoitti jo toukokuussa EU:n aikeista siirtyä ”turvapaikanhakijoiden pakkojakamisen suuntaan”.

Uusi Suomi uutisoi kevään ja kesän mittaan Räsäsen ihmetyksestä siitä, että Suomen linja äkisti muuttui. Räsänen piti Uuden Suomen haastattelussa kesäkuussa EU:n sisäisiä siirtoja suurena virheenä ja paniikkiratkaisuna.

- Pelkään dramaattisia seurauksia Schengen-järjestelmälle. Nyt siellä jo markkinoidaan laivamatkoja Viking Linen ja Silja Linen kuvilla, jatkossa esitteisiin voidaan laittaa lentokoneen kuva ja kertoa, että [EU:n] lentoliput ovat luvassa. Suuri riski liittyy nimenomaan näihin ihmissalakuljettajiin. Tämä [sisäiset siirrot] lietsoo ja lisää sitä, Räsänen sanoi tuolloin ja totesi, että Suomen pitäisi kasvattaa nimenomaan kiintiöpakolaisten määrää.

LUE LISÄÄ: ”Paniikkiratkaisu EU:ssa, katastrofaaliset seuraukset” – Suomen reaktio ihmetyttää

- Kaikkein hallituin tapa auttaa olisi ottaa pakolaiset maailman pakolaisleireiltä. Siinä valinta voi kohdistua eniten avun tarpeessa oleviin, Supo olisi prosessissa mukana tekemässä turvallisuuskartoituksia, kotoutuskoulutus tapahtuisi jo pakolaisleireillä ja pakolaiset sijoitettaisiin vastaanottokeskusten sijasta suoraan kuntiin, kirjoittaa Eija-Riitta Korhola.

- Turvapaikkapolitiikassamme on vikana nyt se, että suurimmassa hädässä olevat eivät saa turvaa, Korhola jatkaa.

- Eurooppaan syntyi kallis ralli. Kuusikymmentäviisi prosenttia turvapaikanhakijoista palautetaan. Mutta siitä seuraa turhaa matkailua, kallis ylläpito, kallis kuljetus, ja paljon pettyneitä ihmisiä.