Ensi vuoden talousarvion valmistelu alkaa valtiovarainministeriön (VM) sisäisillä neuvotteluilla tänään. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) pitää päivällä tiedotustilaisuuden neuvotteluihin liittyen.

VM:n neuvottelut jatkuvat huomenna. VM:n budjettiehdotus on määrä toimittaa ministeriöille perjantaina, jolloin ehdotus on tarkoitus myös julkaista.

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen Säätytalolle syyskuussa ministeriöiden ja VM:n välisten neuvotteluiden jälkeen.

Lintilä valottaa suunnitelmia Kauppalehden haastattelussa. Lehden mukaan kuluttajan on hyvä varautua siihen, että bensan, tupakan ja alkoholin verotus saattaa kiristyä jo ensi vuonna.

”Tiistaina ja keskiviikkona tulemme käymään läpi aikataulun niiden osalta. Katsomme jaksotuksen”, Lintilä kertoo Kauppalehdelle.

Ministerin mukaan alkoholin matkustajatuontia seurataan ja Baltian alkoholivero­ratkaisujen vaikutukset eivät ehkä ole olleet niin suuria kuin on maalailtu.

Lintilän mukaan on mahdollista, että matkustajatuonnin hillitseminen otetaan huomioon siinä, miten alkoholiveron kiristys jyvitetään kirkkaille viinoille, oluelle ja viineille.

Hallitus aikoo kompensoida välillisten verojen korotuksia 200 miljoonan euron ansiotuloveron kevennyksillä pieni- ja keskituloisille. Kevennysten kohtalo riippuu välillisten verojen kiristysten aikataulusta.

Antti Rinteen (sd) hallitus linjaa ohjelmassaan fossiilisten polttoaineiden, alkoholin ja tupakan verojen korotuksista.

Hallitusohjelman mukaan fossiilisten polttoaineiden verotusta korotetaan kuluttajahintojen ennustetun nousun mukaisesti 250 miljoonalla eurolla vaalikauden aikana. Hallitus aikoo ottaa vaikutuksen pienituloisille huomioon tuloverotuksen ja etuustasojen muutoksilla.

Hallitus linjaa myös jatkavansa alkoholiveron maltillisia korotuksia 50 miljoonalla eurolla ottaen huomioon toimintaympäristön muutokset niin, että vaikutukset matkustajatuontiin seurataan. Lisäksi hallitus on kirjannut jatkavansa tupakka- ja nikotiinituotteiden asteittaisia veronkorotuksia yhteensä 200 miljoonalla eurolla tulevan hallituskauden aikana edistääkseen kansanterveyttä.