Jalkapallon EM-kisat alkavat perjantaina 8.6. Espanja, Saksa ja Hollanti lähtevät kisoihin suurimpina suosikkeina. Italian ja Englannin pakka vaikuttaa olevan sekaisin. Yllättäjiä saattavat olla Ruotsi tai Venäjä. Mitä tekevät puolestaan isäntämaat Puola ja Ukraina?

Uusi Suomi analysoi kaikki kisoihin osallistuvat joukkueet lyhyesti. Lisäksi nostimme esiin yhden mielenkiintoisen pelaajan joka joukkueesta unohtamatta myöskään EM-historian merkittävimpiä tapahtumia.

Katso EM-kisojen otteluohjelma tästä.

Lohko A:

Puola

Kohtuullisen nimetön joukkue, jonka esitykset viime vuosien arvokisoissa ovat olleet värittömiä. Tällä kertaa fanaattisen kotiyleisönsä edessä pelaava joukkue on kuitenkin takuuvarmasti täynnä latausta ja pystyy haastamaan alkulohkonsa muut joukkueet. Puola pyrkii pelaamaan yhtenäisenä joukkueena, eikä se ainakaan kaadu maalivahtipeliin.

Seuraa: Robert Lewandowski

2000-luvun arvoturnauksissa Puolalla on ollut vaikeuksia etenkin maalinteossa ja joukkueelta on puuttunut selkeä profiilikärkipelaaja. Nyt tilanne on toinen, sillä Borussia Dortmundissa pelaava Lewandowski on noussut Euroopan hyökkääjäeliittiin. Bundesliigassa 22 maalia kuluneella kaudella viimeistelleeltä hyökkääjältä odotetaan ihmeitä kotiyleisön edessä.

EM-kisojen tähtihetki:

Mukana EM-kisoissa vain kerran (2008) ilman mainittavaa menestystä. Paras tulos tuolloin 1-1 tasapeli Itävaltaa vastaan.

Venäjä

Taitava ja monipuolinen joukkue, jonka vahvuudet ovat erityisesti hyökkäyspelissä. Pelasi näyttävästi vuoden 2008 EM-kisoissa, jolloin moni nykyisen joukkueen pelaajista oli jo mukana. A-lohkon ennakkosuosikki pystyy kaiken osuessa kohdalleen voittamaan minkä tahansa joukkueen. Jos peli alkaa kuitenkin tökkiä, saattaa joukkue olla ongelmissa.

Seuraa: Alan Dzagoev

Ossetialaista alkuperää oleva nuorukainen, jota pidetään Venäjän jalkapallon suurimpana lupauksena. Juonikas ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja, jolla on suuri vastuu joukkueen pelin tekemisestä. Syöttötaitojensa ohella Dzagoev osaa myös viimeistellä.

EM-kisojen tähtihetki:

Kukisti suosikki Hollannin erittäin näyttävällä pelillä vuoden 2008 puolivälierissä jatkoajan jälkeen 3-1. Venäjän maaleista ottelussa vastasivat Roman Palvyuchenko, Dmitri Torbinski ja Andrei Arshavin. Taipui välierissä tulevalle mestarille Espanjalle.

Kreikka

Tiiviiseen joukkueena pelaamiseen luottavalla Kreikalla ei ole riveissään varsinaisia tähtipelaajia, mutta joukkue on sopiva sekoitus nuoria ja kovissa peleissä rutinoituneita kokeneita pelaajia. Vähämaalisia otteluita pelaavan joukkueen mahdollisuudet ovat kurinalaisuudessa ja järjestelmällisessä pelaamisessa. Vuonna 2004 kaikkien yllätykseksi Euroopan mestaruuden voittaneen Kreikan materiaali ei tänä vuonna kuitenkaan tule riittämään.

seuraa: Giorgos Karagounis

Kokenut ja luunkova kapteeni, joka oli mukana jo Euroopan mestaruuden voittaneessa joukkueessa 2004. Molempiin suuntiin ankarasti töitä tekevä keskikentän moottori. Tärkeä rooli joukkueen hengen luojana ja kannustajana.

EM-kisojen tähtihetki:

Voitti kaikkien yllätykseksi vuonna 2004 Euroopan mestaruuden. Kaatoi finaalissa isäntämaa Portugalin 1-0 Angelos Charisteasin maalilla. Yksi kaikkien aikojen yllätyksistä jalkapallon arvokisoissa.

Tsekki

Vahvasta jalkapallokulttuuristaan tuttu Tsekki lähtee tämän vuoden kisoihin altavastaajana. Joukkue ei enää tähtipelaajia vilise, mutta sen vahvuudet ovat muuntautumiskyvyssä ja nopeissa vastaiskuissa. Maalivahtipeli Petr Cechin ansiosta huippuluokkaa. Kaiken onnistuessa taistelee jatkopaikasta.

seuraa: Tomás Rosicky

Jo kolmansiin Euroopan mestaruuskisoihinsa valmistautuva ”Pikku Mozart” on Tsekin pelin aivot. Keskikentän hyökkäävä kapellimestari, jonka tekniset taidot ja pelinäkemys ovat vailla vertaa. Ilman uraa varjostaneita loukkaantumisia kisat olisivat Rosickylle jo neljännet EM-kisat. Kantaa suuren vastuun Tsekin hyökkäyspelin onnistumisesta.

EM-kisojen tähtihetki:

Raivasi tiensä vuoden 1996 EM-kisojen finaaliin, jossa taipui Saksalle 1-2 vasta jatkoajan jälkeen. Välierissä kaatui Ranska pilkuilla ja puolivälierissä Portugali Karel Poborskyn ikimuistoisella chippimaalilla.

Lohko B

Saksa

Lähes poikkeuksetta arvokisoissa vahvasti esiintyvä joukkue, joka on tottunut ajoittamaan kuntonsa täydellisesti. Saksalla on paljon nuoria ja voitontahtoisia pelaajia, sekä muutama kovissa liemissä keitetty profiilipelaaja. Etenkin joukkueen keskikenttä on poikkeuksellisen vahva, monipuolinen ja liikkuva. Ollut viimeisissä arvokisoissa hopealla ja pronssilla, joten tahto kirkkaimpien mitaleiden pokkaamiseelle kova. Lukeutuu turnauksen ehdottomiin ennakkosuosikkeihin.

seuraa: Manuel Neuer

Jatkaa saksalaisten huippumaalivahtien viitoittamalla tiellä. Erittäin kylmähermoinen torjuja, jolla on rutkasti kokemusta kovista peleistä. Monipuolinen maalivahti, jolta sujuvat reaktiotorjunnat, näyttävät heittäytymiset ja keskitysten poimimiset.

EM-kisojen tähtihetki:

Kolminkertainen EM-voittaja. Viimeisin kultamitali vuoden 1996 kisoista, jolloin voitti Tsekin 2-1 jatkoajan jälkeen. Finaalin molemmat saksalaismaalit teki Oliver Bierhoff.

Hollanti

Hyökkäysarsenaaliltaan lähes lyömätön joukkue, joka osoitti tasonsa 2010 MM-kisoissa sijoittumalla hopealle. Hollannin hyökkäys ja keskikenttä pystyy tekemään maaleja vasemmalta, oikealta, keskeltä, maasta ja ilmasta. Keskikentältä löytyy myös tarvittavaa kovuutta. Ongelmakohtana suhteellisen hidas puolustus. Yksi suosikeista.

seuraa: Robin Van Persie

Huippuvireessä kuluneella kaudella ollut hyökkääjä, joka vastasi paikoitellen Arsenalin hyökkäyspelistä lähes yksin voittaen Valioliigan maalintekijäkuninkuuden. Monipuolinen ja teknisesti lahjakas pelaaja, jolla on myös räjähtävä laukaus.

EM-kisojen tähtihetki:

Vuoden 1988 Euroopan mestari. Voitti finaalissa Neuvostoliiton lukemin 2-0 Ruud Gullitin ja Marco Van Bastenin maaleilla. Etenkin Van Bastenin upea volleymaali muistetaan yhtenä hienoimmista.

Portugali

Taitavana ja nopeana tunnettu joukkue, jolla on muutamia ehdottomia maailmanhuippuja. Keskikenttä erittäin laadukas etenkin hyökkäyssuuntaan. Tekee paljon maaleja, mutta myös päästää niitä. Elää ja kuolee liikaa tähtipelaajiensa, etenkin Cristiano Ronaldon mukana. Puolustus melko epävarman oloinen. Selviytyminen ”kuolemanlohkosta” jatkoon vaatii ehdotonta nappisuoritusta.

seuraa: Raul Meireles

Enemmän jenkkipunk-bändin soittajalta kuin jalkapalloilijalta näyttävä keskikenttäpelaaja. Liikkuu hyvin ja taklaa energisesti tehden töitä laajalla säteellä. Pystyy tarvittaessa myös nousemaan maalintekosektorille.

EM-kisojen tähtihetki:

Kotikisoissa 2004 hopealla ”kultaisen sukupolven” edustajien tähdittämällä joukkueella. Voitti välierissä Hollannin Cristiano Ronaldon ja Manichen maaleilla ja puolivälierissä Englannin pilkuilla. Finaalissa Kreikka murskasi kotiyleisön unelman Euroopan mestaruudesta.

Tanska

12 vuotta Morten Olsenin alaisuudessa pelanneen joukkueen pelaajille ei ole epäselvää, mitä heidän pitäisi kentällä tehdä. Arvoturnausten vakiokalustoon kuuluvan Tanskan vahvuudet ovat ehdottomasti taktisella puolella ja yhtenäisenä joukkueena toimimisessa. Alkulohko on tällä kertaa todella vaikea ja Tanskan jatkopaikka olisi todellinen yllätys.

seuraa: Dennis Rommedahl

Kokenut laituri, joka lähtee EM-kisoihin yli 100 maaottelun kokemuksella. Tunnetaan räjähtävästä nopeudestaan ja juoksee joidenkin tietojen mukaan 100 metriä aikaan 10.20. Nopeus ei ole iän myötä juurikaan vähentynyt ja Rommedahl on edelleen tärkeässä roolissa Tanskan vastahyökkäyksissä.

EM-kisojen tähtihetki:

Yllätti koko jalkapalloa seuraavan maailman voittamalla EM-kultaa vuonna 1992. Lähti kisoihin vähän yli viikon varoitusajalla, kun Jugoslavia suljettiin poliittisten syiden vuoksi pois. Kaatoi välierissä pilkulla puolustavan mestari Hollannin. Finaalissa voitti Saksan 2-0 John Jensenin ja Kim Vilfortin maaleilla.

Lohko C

Espanja

Hallitseva Euroopan- ja maailmanmestari, joka lähtee puolustamaan kruunuaan yhtenä ennakkosuosikeista. Joukkue on tehnyt pallonhallintaan perustuvasta pelityylistään tavaramerkkinsä. Pelaajamateriaaliltaan lähes ylivertainen, vaikka tärkeät Carles Puyol ja David Villa joutuivatkin sivuun loukkaantumisten vuoksi. Kysymysmerkkeinä pelaajien motivoituminen ja vastustajien läpikotaisin tuntema pelityyli.

seuraa: Iker Casillas

Eräs tähtipelaajia vilisevän joukkueen tärkeimmistä yksittäisistä osista. Tehnyt arvokisavoittoon päätyneissä turnauksissa lukuisia ratkaisevia torjuntoja. Kokenut jalkapallokentillä kaiken, eikä hätkähdä juuri mistään. Jos joukkueen pelissä on heikkoja hetkiä, Casillas pitää sitä pystyssä.

EM-kisojen tähtihetki:

Voitti Euroopan mestaruuden vuonna 2008 vakuuttavan turnauksen jälkeen. Esitti turnauksessa paikoitellen suorastaan ylivoimaisia otteita. Finaalissa kellistyi Saksa 1-0 lukemin Fernando Torresin maalilla.

Italia

Suuriin eurooppalaisiin jalkapallomaihin lukeutuva joukkue, jonka arvokisat ovat vuoden 2006 maailmanmestaruuden jälkeen menneet penkin alle. Skandaalit ovat jälleen kerran häirinneet valmistautumista kisoihin. Pelaajamateriaaliltaan vahva ja etenkin maalivahti Gianluigi Buffon ja rautainen keskikenttä maailmanluokkaa. Maalinteko on ollut joukkueen akilleen kantapää. Potentiaalia suosikkien haastamiseen on, mutta saattaa myös flopata täysin.

seuraa: Mario Balotelli

Varmasti tulevien EM-kisojen puhutuin yksittäinen pelaaja. Otsikoissa lähinnä peliin liittymättömien asioiden vuoksi viihtynyt hyökkääjä on joukkueelle kuin tikittävä aikapommi, jonka odotetaan räjähtävän käsiin. Jos Balotellin pää kestää, hän saattaa kuitenkin olla Italian hyökkäyksen täsmäase.

EM-kisojen tähtihetki:

Vuoden 1968 EM-kisojen voittaja. Kukisti ensimmäisessä ottelussa 1-1 päättyneen finaalin uusinnassa Jugoslavian 2-0. Tuoreempana onnistumisena vuoden 2000 hopeasija. Tällöin Ranska oli finaalissa parempi 2-1 jatkoajan jälkeen ja Italian ainoasta osumasta vastasi Marco Delvecchio.

Kroatia

Vahvan jalkapallokulttuurin maa, joka pelaa parhaimmillaan todella näyttävää jalkapalloa. Tällä kertaa pelaajamateriaali on hieman rajallinen, mutta etenkin hyökkäyspäästä löytyy maailmanluokan ratkaisijoita. Jos saa hengen päälle, on vaikea voitettava ja valmis haastamaan lohkon jättiläiset. Saattaa olla hieman liikaakin tähtipelaajiensa, kuten Luka Modricin varassa.

seuraa: Nikica Jelavic

Vahvassa iskussa kevätkaudella ollut Evertonin hyökkääjä, josta odotetaan Kroatian ykköspyssyä kisoissa. Arvokisatasolla toistaiseksi kääntämätön kortti, joten ratkaisukyky kovissa peleissä pieni arvoitus.

EM-kisojen tähtihetki:

Voitti vuonna 2008 alkulohkonsa puhtaalla pelillä. Saksa kukistui lohkon ottelussa 2-1 Darijo Srnan ja Ivica Olicin maaleilla. Puolivälierissä Turkki oli kuitenkin parempi jatkoajan, rangaistuspotkukilpailun ja erittäin dramaattisten vaiheiden jälkeen.

Irlanti

Perusjalkapalloa pelaava yhtenäinen joukkue, jonka vahvuudet ovat joukkuehengessä ja loppuun saakka taistelevassa puolustuspelissä. Myös kokenut hyökkääjä Robbie Keane on osoittanut pystyvänsä maalintekoon isoissa peleissä. Puolustuksen hitaus ja keskikentän materiaalin laatu isoja ongelmia. Joukkueen materiaali vaikuttaa yksinkertaisesti liian köykäiseltä kovassa alkulohkossa, mutta on hengen päälle saadessaan todella vaikea voitettava.

seuraa: Shay Given

Yksi jalkapallomaailman aliarvostetuimmista maalivahdeista, joka esittää Valioliigassa huikeita otteita vuodeta toiseen. Todella kokenut pelaaja, joka tunnetaan erityisesti laukausten torjuntataidoistaan. Joutunee venymään äärimmäisiin tekoihin kesällä, mikäli Irlanti haluaa taistella jatkopaikasta.

EM-kisojen tähtihetki:

Ainoa esiintyminen EM-tasolla vuonna 1988, jolloin kohokohtana alkulohkon 1-0 voitto Englannista Ray Houghtonin maalilla. Toinen huippuhetki Ronnie Whelanin upea volleymaali Neuvostoliiton verkkoon.

Lohko D

Ranska

Katastrofaalisesti sujuneiden viime MM-kisojen jälkeen Ranskalla on totaalinen kasvojen pesun paikka. Pelaa näyttäviin syöttömuodostelmiin ja pallonhallintaan perustuvaa peliä. Hyökkäyksestä löytyy taitoa, mutta puolustus vaikuttaa hieman epävarmalta. Lisäksi joukkue vaikuttaa hyökkäyssuuntaan melko yksipuoliselta. Huippuyksilöidensä vuoksi lasketaan lohkonsa suosikiksi.

seuraa: Yohan Cabaye

Valmentaja Laurent Blancin luottopelaaja, jonka paikka Ranskan keskikentän keskustassa lienee varma. Cabaye on tekninen pelaaja, jonka vastuulla on suuri osa joukkueen pelinrakentelusta. Pelinteon ohella puolustaa tiiviisti ja on hyvä erikoistilanteiden antaja.

EM-kisojen tähtihetki:

Voitti EM-kultaa vuonna 1984 kotiyleisönsä edessä. Michel Platini ampui kisoissa uskomattomat 9 maalia. Finaalissa Ranska voitti Espanjan 2-0 Platinin ja Bruno Bellonen maaleilla. Ranska voitti Euroopan mestaruuden myös vuonna 2000.

Englanti

Aina otsikoissa oleva joukkue, jonka valmistautumista ovat häirinneet valmentajan vaihtuminen, erilaiset kohut ja avainpelaajien loukkantumiset. Peli perustuu Roy Hodgsonin filosofian mukaan tarkkaan puolustamiseen, nopeisiin vastaiskuihin ja vahvaan laitapelaamiseen. Joukkueessa on ratkasuihin pystyviä pelaajia, mutta se vaikuttaa hieman yksiulotteiselta. Tällä kertaa Englantia ei lasketa turnauksen ennakkosuosikkien joukkoon, vaan sen asema on haastajien leirissä.

seuraa: Scott Parker

Aina tyylikäs keskikentän dynamo, joka valmistautuu kokemuksestaan huolimatta vasta ensimmäiseen aikuisten arvoturnaukseensa. Erittäin kovaa, mutta puhtaasti taklaava keskustan pelaaja, jonka tehtävänä on katkoa vastustajan hyökkäykset ja peittää syöttösuunnat. Parkerin taistelutahto tulee olemaan tärkeä osa Englannin peliä.

EM-kisojen tähtihetki:

Selviytyi kotikisoissaan vuonna 1996 aina välieriin asti, joissa hävisi Saksalle rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Esitti paikoitellen varmasti parasta peliä, mitä Englannilta on arvoturnauksissa nähty. Paul Gascoigne ampui alkulohkon ottelussa upean maalin Skotlannin verkkoon.

Ruotsi

Ruotsilla on tämän vuoden EM-kisoissa tasapainoinen ja hyvin organisoitu joukkue. Sillä on hyökkäyspään pelotteenaan useita maalintekoon pystyviä pelaajia. Erityisesti Zlatan Ibrahimovic pystyy maagisiin suorituksiin vaikka yksin. Puolustus ja keskikenttä ovat vakaita, mutta tietynlainen luovuus ja juonikkuus puuttuu. Ruotsi pistää takuuvarmasti Ranskan ja Englannin koville alkulohkossa.

seuraa: Sebastian Larsson

Todellinen erikoistilannespesialisti, jonka näyttävät vapaapotkut ovat yksi Ruotsin aseista. Pelaa keskikentän oikealla laidalla rakennellen tilanteita myös muille keskityksillään ja oikea-aikaisilla taustanousuillaan. Antaa myös kulmat, joilla tavoitellaan Ruotsin pitkiä toppareita.

EM-kisojen tähtihetki:

Pelasi itsensä Tomas Brolinin johdolla alkulohkosta jatkoon kotikisoissaan vuonna 1992. Voitti matkalla Englannin ja tulevan mestari Tanskan. Välierissä vastaan tullut Saksa oli kuitenkin parempi lukemin 2-3, vaikka Ruotsi antoikin tiukan vastuksen.

Ukraina

Hyvin organisoitu joukkue, jonka vahvuutena on pelaajien takana seisova kotiyleisö. Luottaa tiiviiseen keskikenttäpeliin ja nopeiden laitapelaajien kautta käynnistyviin vastahyökkäyksiin. Muutama selkeä tähtipelaaja, joiden onnistumisten varassa joukkue on. Lohkon muut joukkueet vaikuttavat kuitenkin liian vahvoilta.

seuraa: Andriy Shevchenko

Ukrainan maajoukkueen kaikkien aikojen ykköspelaaja. Mukana vielä kerran kotiyleisönsä edessä. Ikää jo 35 vuotta, mutta edelleen vaarallinen hyökkääjä ja tehokas maalintekijä. Jos konkari syttyy, saattaa vastustajien puolustajilla pitää kiirettä.

EM-kisojen tähtihetki:

Ei aiemmin mukana EM-kisoissa.