Sdp:n puheenjohtajan mediavastaava Dimitri Qvintus kertoo osan oppositiopuolueista esittävän epäluottamuslausetta ulkoministeri Timo Soinille (sin).

Hankkeen takana ovat sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Oppositiopuolueista perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät osallistu vastalauseeseen.

Qvintus tiedottaa asiasta Twitterissä.

”Oppositio esittää ulkoministeri Soinille epäluottamusta toistuvasta toiminnasta naisten oikeuksia ja Suomen ulkopoliittista linjaa vastaan. Hallituspuolueiden edustajilla on mahdollisuus äänestää naisten oikeuksien puolesta ilman, että äänestäisivät hallituksen luottamuksesta”, Qvintus toteaa.

Lue myös jatkojuttu: Nyt vastaa Timo Soini: ”Mikä on muuttunut? – Vakaumukseni oli tiedossa”

Qvintus viittaa muotoilullaan siihen, että epäluottamuslausetta esitetään yleensä koko hallitukselle. Tällöin hallitus kaatuu, mikäli se ei saa eduskunnan äänestyksessä enemmistöä kansanedustajista puolelleen. Epäluottamusta voidaan kuitenkin esittää myös yksittäiselle ministerille, jolloin koko hallitus ei ole haastettuna.

Lue lisää: Timo Soini -äänestys: ”Kyse on koko hallituksen luottamuksesta”, sanoo keskustalaiskonkari

Opposition protestin syy ovat Soinin toistuvat abortinvastaiset lausunnot, jotka ovat Suomen virallisen ulkopolitiikan vastaisia, sekä osallistuminen abortinvastaiseen tapahtumaan ulkoministerin työmatkalla.

Alla Antti Rinteen neuvonantajan Dimitri Qvintuksen sekä vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäen twiitit aiheesta.

Päivitys: korjattu Soinin puoluekanta. Hänet oli virheellisesti merkitty perussuomalaisten edustajaksi.

Lue lisää:

Aborttikohu: Timo Soini jätti selvityksen Kanadan tapahtumasta

Ulkoministeri osallistui aborttiprotestiin työmatkalla – vihreät tyrmistyi: ”Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?”

Timo Soinia ryöpytettiin aborttimarssista, jonka hän kiisti – Juha Sipilä: ”Näissä tilaisuuksissa ei olla ministerinä”

IL: Hallitus käsitteli Timo Soinin aborttiprotestia – ”Haluan tehdä täysin selväksi, että se ei ole Suomen virallinen kanta”

Juha Sipilän Soini-kommentti tyrmistyttää - ”Olisi tapa pakottaa kantamaan edes jotain vastuuta”

Näkökulma: Timo Soinista tuli rasite Suomelle

Timo Soini: ”Tarpeen tullen on uskallettava olla yhden miehen enemmistö”