Kansalaisaloite kannabiksen käytön dekriminalisoinnista eli rangaistavuuden poistamisesta pääsee eduskunnan käsittelyyn, varmistui torstaina.

Aloite keräsi tarvittavat määrät allekirjoituksia vauhdikkaan loppukirin ansiosta. Tätä juttua kirjoitettaessa allekirjoituksia on 50 399.

Aloitteessa ehdotetaan lakimuutosta, joka poistaisi rangaistavuuden kannabiksen käytöstä, omaa käyttöä varten tapahtuvasta pienen määrän hallussapidosta ja muutaman kannabiskasvin kasvattamisesta omaan käyttöön.

”Nykyinen politiikka ei ole onnistunut tavoitteessaan haittojen vähentämiseksi. Kannabiksen käytön ja hallussapidon kielto on perusteltu lähinnä huumevastaisten mielikuvien luomisella. Käytännössä laillinen kontrolli kohdistuu sattumanvaraisesti vain pieneen osaan käyttäjistä. Sen ylläpitäminen tuhlaa poliisin resursseja ja haittaa käyttäjiä”, aloitteessa perustellaan.

”Huumekauppa on rikollisten käsissä. Kannabiksen saattaminen laillisen kontrollin piiriin heikentää järjestäytyneen rikollisuuden kasvuedellytyksiä.”