Hallitustunnustelija, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on kertonut hetki sitten, mitkä puolueet lähtevät sdp:n kanssa hallitusneuvotteluihin.

Sdp:n kanssa neuvottelut aloittavat keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Näin ollen Suomeen aletaan synnyttää niin sanottua vihertävää kansanrintamahallitusta.

LUE MYÖS: Petteri Orpo: Tähän sinipuna kaatui

Täysin varmaa sen syntyminen ei kuitenkaan ole, sillä hallitusneuvotteluiden aikana voi tapahtua uusia käänteitä.

Aamulla keskusta ilmoitti olevansa käytettävissä hallitusneuvotteluihin, vaikka heti vaalituloksen jälkeen rökäletappion kärsinyt puolue sanoi kansan näyttäneen sille suunnan oppositioon. Keskusta kysyi asiaan kantaa puolue-elimiensä jäseniltä, joista valtaosa kannatti hallitusneuvotteluihin menemistä, mikäli keskustan kynnyskysymykset toteutuvat.

Hallitustunnusteluiden kahdenvälisissä neuvotteluissa sdp kävi kokoomuksen kanssa huomattavasti muita pidemmät keskustelut.

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat heti tänään iltapäivällä.

LUE MYÖS: Näkökulma: Nyt tulee lähtö Petteri Orpolle – joutuu kujanjuoksuun Jussi Halla-ahon varjoon

Rinteen mukaan hänen tavoitteenaan on, että uusi hallitus voitaisiin nimittää kesäkuun alkupäivinä.

Rinne kertoi tiedotustilaisuudessaan sanoneensa hallitusneuvotteluista ulos jääneille puolueille toivovansa, että tiettyjä asioita voitaisiin valmistella parlamentaarisesti eli kaikkien eduskuntaryhmien kesken. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi sosiaaliturva- ja sote-uuditus, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan hän on vakavalla mielellä tunnustellut yhteistyön mahdollisuutta kolmen suuremman puolueen eli perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kanssa.

”On helpompi löytää yhteisymmärrys hallitusohjelman sisällöstä keskustapuolueen kuin kokoomuksen kanssa”, Rinne sanoi kokonaisarvioistaan.

Jo ennen vaaleja Rinne linjasi, että hallituksessa voisi olla mukana joko keskusta tai kokoomus. Rinne on puhunut myös siitä, että hän haluaa tarpeeksi laajan hallituspohjan niin, ettei mikään pienempi puolue pääse vaa'ankieliasemaan. Niin sanotussa kansanrintamassa olisi 117 kansanedustajaa, minkä Rinne on itsekin tuonut esiin julkisuudessa.

LUE MYÖS:

Tutkijat tarttuivat Antti Rinteen vihjaukseen hallituspohjasta: ”Aikamoinen temppu”