Veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen ilmoittaa palaavansa eduskuntaan kesäkuussa. Keskustan jäsenyydestä hän aikoo luopua.

– Olen nyt päättänyt palata eduskuntaan alkuperäisen suunnitelmani mukaisesti kesäkuun alkupuolella, Väyrynen kommentoi tiedotteessaan ja blogissaan suunnitelmiensa edestakaista muuttumista.

– Muodostan oman eduskuntaryhmän. Toivon, että Kansalaispuolueen tilanne on siihen mennessä selkiytynyt siten, että se voisi olla Kansalaispuolueen eduskuntaryhmä.

– Kun en usko Keskustan enää palaavan aatteellisille ja poliittisille juurilleen, luovun asemastani sen kunniapuheenjohtajana ja ehdotan Keminmaan Keskustaseuran jäsenille, että lakkautamme yhdistyksen.

Väyrysen mukaan hänen aiempi päätöksensä paluun lykkäämisestä oli osin kädenojennus keskustan johdolle, "joka oli huolissaan siitä, että paluuni eduskuntaan saattaisi vaikeuttaa sote- ja maakuntauudistusten toteuttamista". Nyt Väyrynen kokee, että hänellä ei enää ole velvollisuutta auttaa hallitusta.

– Minulla ei ole enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä etenkään sen jälkeen kun Keskusta jääräpäisesti jatkaa omaksumallaan uusliberaalilla linjalla. Sen vuoksi uudistus meni alusta pitäen vikaraiteille, eikä sen myöhemmästä korjaamisesta ole takeita, Väyrynen sanoo.

Väyrysen päätös jättää hallituksen enemmistön eduskunnassa aiempaakin pienemmäksi.

Väyrysen paluu eduskuntaan on ilmoitusasia, sillä hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2015, mutta hän jatkoi työtään Euroopan parlamentissa. Hänen tieltään eduskunnasta väistyy nyt keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, joka nousi Väyrysen korvaajaksi varakansanedustajan paikalta. Lue lisää: Mikko Kärnälle tulee lähtö eduskunnasta

LUE MYÖS: Paavo Väyrynen: ”Tämän jälkeen on kaikille täysin selvää, kenen on vastuu keskustan vaalitappiosta”